Norsk vegmuseum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (kat)
mIngen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Norsk vegmuseum]]''' er et etatsmuseum for [[Statens vegvesen]] og har ansvar for å ta vare på kulturminner som knytter seg til etatens ansvars- og arbeidsområder, samt andre veg- og vegtrafikktekniske [[kulturminner]].
{{thumb|Norsk Vegmuseum Buskerud Labro.jpg|Norsk Vegmuseum avdeling Labro ligger ved Labrofossen i Kongsberg kommune.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]]|2012}}


Museet består av et sentralt museum samt samlinger i hvert fylke. Samlingene omfatter faste kulturminner, gjenstander, fotografier og arkivmateriale.
'''[[Norsk vegmuseum]]''' er et etatsmuseum for [[Statens vegvesen]] og har ansvar for å ta vare på kulturminner som knytter seg til etatens ansvars- og arbeidsområder, samt andre veg- og vegtrafikktekniske [[kulturminner]]. Museet er i dag en egen avdeling i [[Vegdirektoratet]].


Vegvesenets minnesamling er en samling på ca. 200 lydbåndintervjuer med folk som er eller har vært ansatt i vegvesenet. Intervjuene er avskrevet og består av over 10 000 maskinskrevne sider. Det er utarbeidet katalog over minnesamlingen. Kopi av lydbåndene er tilgjengelig i Riksarkivet.
Museet består av et sentralt museum ved [[Hunderfossen]] i Lillehammer kommune, samt samlinger i hvert fylke. Samlingene omfatter faste kulturminner, gjenstander, fotografier og arkivmateriale.


Litteratur: Innholdsfortegnelse over Vegvesenets minneinn-samling. Bd. 1-2. Hamar 1984-1990. Det finnes gså en påbegynt serie med minnenedtegninger: Vegfolk forteller. Norsk Vegmuseum 1990- .
Vegvesenets minnesamling er en samling på ca. 200 lydbåndintervjuer med folk som er eller har vært ansatt i vegvesenet. Intervjuene er avskrevet og består av over 10 000 maskinskrevne sider. Det er utarbeidet katalog over minnesamlingen. Kopi av lydbåndene er tilgjengelig i [[Riksarkivet]].


==Ugående lenker==
Museet er samlokalisert med [[Norsk kjøretøyhistorisk museum]] og [[Norsk fjellsprengningsmuseum]].
 
==Litteratur==
Innholdsfortegnelse over Vegvesenets minneinnsamling. Bd. 1-2. Hamar 1984-1990. Det finnes også en påbegynt serie med minnenedtegninger: Vegfolk forteller. Norsk Vegmuseum 1990- .
 
==Eksterne lenker==
* [http://www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Om+Statens+vegvesen/Norsk+vegmuseum Vegmuseets nettside]
* [http://www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Om+Statens+vegvesen/Norsk+vegmuseum Vegmuseets nettside]
* [https://digitaltmuseum.no/owners/NVM Norsk Vegmuseum] på [[Digitalt museum]]
* [https://snl.no/Norsk_vegmuseum Norsk vegmuseum] hos ''[[Store norske leksikon]]''


[[Kategori:Veger]]
{{artikkelkoord|61.226945|N|10.431439|Ø}}
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Minnesamlinger]]
[[Kategori:Lillehammer kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1992]]
[[Kategori:Tekniske og industrielle kulturminner]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 27. jun. 2021 kl. 18:34

Norsk Vegmuseum avdeling Labro ligger ved Labrofossen i Kongsberg kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Norsk vegmuseum er et etatsmuseum for Statens vegvesen og har ansvar for å ta vare på kulturminner som knytter seg til etatens ansvars- og arbeidsområder, samt andre veg- og vegtrafikktekniske kulturminner. Museet er i dag en egen avdeling i Vegdirektoratet.

Museet består av et sentralt museum ved Hunderfossen i Lillehammer kommune, samt samlinger i hvert fylke. Samlingene omfatter faste kulturminner, gjenstander, fotografier og arkivmateriale.

Vegvesenets minnesamling er en samling på ca. 200 lydbåndintervjuer med folk som er eller har vært ansatt i vegvesenet. Intervjuene er avskrevet og består av over 10 000 maskinskrevne sider. Det er utarbeidet katalog over minnesamlingen. Kopi av lydbåndene er tilgjengelig i Riksarkivet.

Museet er samlokalisert med Norsk kjøretøyhistorisk museum og Norsk fjellsprengningsmuseum.

Litteratur

Innholdsfortegnelse over Vegvesenets minneinnsamling. Bd. 1-2. Hamar 1984-1990. Det finnes også en påbegynt serie med minnenedtegninger: Vegfolk forteller. Norsk Vegmuseum 1990- .

Eksterne lenker


Koordinater: 61.226945° N 10.431439° Ø