Ole Christian Haug: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(korr.)
(setter inn bildegalleri, utvider teksten noe)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Haugarkiv Ole Christian Haug.jpg|Ole Christian Haug.|Fotoarkivet på Haug}}
<onlyinclude>{{thumb høyre|Haugarkiv Ole Christian Haug.jpg|Ole Christian Haug.|Fotoarkivet på Haug}}
'''[[Ole Christian Haug]]''' (født [[1849]] på [[Haug (Nordlia)|Haug i Nordlia]] i [[Østre Toten]], død samme sted [[1934]]) var gardbruker, lokalpolitiker og lokalhistoriker. I ei årrekke var han også kasserer for [[Hexhus Brænderi]].  
'''[[Ole Christian Haug]]''' (født [[1849]] på [[Haug (Nordlia)|Haug i Nordlia]] i [[Østre Toten]], død samme sted [[1934]]) var gardbruker, lokalpolitiker og slektshistoriker. I ei årrekke var han også kasserer for [[Hekshus Brænderi]].  


Haug vokste opp på garden Haug i Nordlia, en eiendom han ca. 1899 tok over etter faren, ''Even Haug''. Alt som 11-åring begynte Haug å skrive dagbok fra dagliglivet på garden og i grenda, og dette fortsatte han med til få måneder før han døde i 1934. I [[Kjeldearkiv:Ole Christian Haugs noteringsbok (1860-1934)|noteringsboka]] er det detaljerte skildringer om bl.a. arbeidsliv, værforhold, sosialt samkvem og kommunikasjonsutbygging. Ole Christian Haug har også notert mye fra det politiske livet i bygda, da han var aktiv kommunepolitiker og Venstre-mann. På 1890-tallet var Haug medlem av skolestyret i Østre Toten. Som en av de ledende skikkelsene i bygdelaget Nordlia ble han også formann i byggekomiteen for [[Nordlia kirke]]. Nedtegnelsene fra byggearbeidet ble nytta i en hovedoppgave om sosiale relasjoner i Nordlia på 1800-tallet.</onlyinclude>
Haug vokste opp på garden Haug i Nordlia, en eiendom han ca. 1899 tok over etter faren, Even Haug. Alt som 11-åring begynte Haug å skrive dagbok fra dagliglivet på garden og i grenda, og dette fortsatte han med til få måneder før han døde i 1934. I [[Kjeldearkiv:Ole Christian Haugs noteringsbok (1860-1934)|noteringsboka]] er det detaljerte skildringer om bl.a. arbeidsliv, værforhold, sosialt samkvem og kommunikasjonsutbygging.  


Som slektshistorisk interessert laga Haug mange ættetavler for folk i nabolaget, basert på kildemateriale han fant på [[Statsarkivet i Hamar]]. Han var også medlem av komiteen for [[Totens bygdebok]].  
Ole Christian Haug har også notert mye fra det politiske livet i bygda, da han var aktiv kommunepolitiker og Venstre-mann. På 1890-tallet var Haug medlem av skolestyret i Østre Toten. Som en av de ledende skikkelsene i bygdelaget Nordlia ble han også formann i byggekomiteen for [[Nordlia kirke]]. Nedtegnelsene fra byggearbeidet ble nytta i en hovedoppgave om sosiale relasjoner i Nordlia på 1800-tallet.</onlyinclude>


== Familie ==
== Familie ==
Linje 13: Linje 13:
*Kristian (1883-1972), gardbruker på [[Stor-Nøkleberg]].
*Kristian (1883-1972), gardbruker på [[Stor-Nøkleberg]].
*Janna (1885-1972), bodde på Haug hele livet.  
*Janna (1885-1972), bodde på Haug hele livet.  
== Slektshistorikeren ==
Da Haug i 1934 fylte 80 år, fikk han gratulasjoner i ei av Gjøvik-avisene:
{{Sitat|Skjønt O. C. Haug har røktet alle sine hverv med en aldri sviktende pliktfølelse, så er det vel arbeidet i bygdebokkomiteen det arbeidet som har ligget hans hjerte nærmest.[...] Man kan vel gå ut fra at han er en av de totninger som sitter inne med den største personalhistoriske kunnskap fra sin bygd.}} 
Han var mangeårig medlem av komiteen for ''[[Totens bygdebok]]''. Som slektshistorisk interessert laga Haug mange ættetavler for folk i nabolaget, til dels basert på kildemateriale han fant på [[Statsarkivet i Hamar]].


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 22: Linje 30:
*[http://www.opa.no/sekretariat/assets/files/kommunevalg_1.pdf Opplandsarkivets avskrift av kommunevalgresultater 1902-1937]
*[http://www.opa.no/sekretariat/assets/files/kommunevalg_1.pdf Opplandsarkivets avskrift av kommunevalgresultater 1902-1937]


== Galleri ==
Fil:Haugarkiv Haug 1894.jpg|Inntunet på Haug i 1894.
Fil:Ole Christian Haug 80 år.jpg|Haug fyller 80 år. Faksimile fra ukjent avis
Fil:Gravstein Nordlia Haug.jpg|Familiegravstedet på Nordlia kirkegard.




Linje 30: Linje 43:
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Nordlia]]
[[Kategori:Nordlia]]
[[Kategori:Lokalhistorikere]]
[[Kategori:Slektshistorikere]]
[[Kategori:Fødsler i 1849]]
[[Kategori:Fødsler i 1849]]
[[Kategori:Dødsfall i 1934]]
[[Kategori:Dødsfall i 1934]]
{{F1}}
{{F1}}

Sideversjonen fra 4. jun. 2014 kl. 09:22

Mal:Thumb høyre Ole Christian Haug (født 1849Haug i Nordlia i Østre Toten, død samme sted 1934) var gardbruker, lokalpolitiker og slektshistoriker. I ei årrekke var han også kasserer for Hekshus Brænderi.

Haug vokste opp på garden Haug i Nordlia, en eiendom han ca. 1899 tok over etter faren, Even Haug. Alt som 11-åring begynte Haug å skrive dagbok fra dagliglivet på garden og i grenda, og dette fortsatte han med til få måneder før han døde i 1934. I noteringsboka er det detaljerte skildringer om bl.a. arbeidsliv, værforhold, sosialt samkvem og kommunikasjonsutbygging.

Ole Christian Haug har også notert mye fra det politiske livet i bygda, da han var aktiv kommunepolitiker og Venstre-mann. På 1890-tallet var Haug medlem av skolestyret i Østre Toten. Som en av de ledende skikkelsene i bygdelaget Nordlia ble han også formann i byggekomiteen for Nordlia kirke. Nedtegnelsene fra byggearbeidet ble nytta i en hovedoppgave om sosiale relasjoner i Nordlia på 1800-tallet.

Familie

Haug var gift med Marte Marie Blixseth (1850-1926), datter av Christian og Agnethe Blixseth. Marte Marie og Ole Christian Haug fikk fire barn:

  • Even (1877-1958), overtok Haug.
  • Anna (1879-1948), gift med Ludvig Olsen-Breilid.
  • Kristian (1883-1972), gardbruker på Stor-Nøkleberg.
  • Janna (1885-1972), bodde på Haug hele livet.

Slektshistorikeren

Da Haug i 1934 fylte 80 år, fikk han gratulasjoner i ei av Gjøvik-avisene:

Skjønt O. C. Haug har røktet alle sine hverv med en aldri sviktende pliktfølelse, så er det vel arbeidet i bygdebokkomiteen det arbeidet som har ligget hans hjerte nærmest.[...] Man kan vel gå ut fra at han er en av de totninger som sitter inne med den største personalhistoriske kunnskap fra sin bygd.

Han var mangeårig medlem av komiteen for Totens bygdebok. Som slektshistorisk interessert laga Haug mange ættetavler for folk i nabolaget, til dels basert på kildemateriale han fant på Statsarkivet i Hamar.

Kilder og litteratur

Galleri

Fil:Haugarkiv Haug 1894.jpg|Inntunet på Haug i 1894. Fil:Ole Christian Haug 80 år.jpg|Haug fyller 80 år. Faksimile fra ukjent avis Fil:Gravstein Nordlia Haug.jpg|Familiegravstedet på Nordlia kirkegard.