Olsenbanden: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Robot: automatisk teksterstatning: (-etterhvert +etter hvert))
 
(11 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Knut Bohwim faksimile 1969.jpg|Faksimile fra billedbladet NÅ nr. 34/1969: Regissør [[Knut Bohwim]] fotografert i anledning lanseringen av den aller første norske Olsenbanden-filmen. Bohwim regisserte i alt 12 av de 14 Olsenbanden-filmene.|Per Rønnevig/NÅ.}}
{{thumb|Botsfengselet Oslo 2012 2.jpg|Mange av filmene åpner med at Egon vandrer ut fra Botsen i Oslo.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
{{thumb|Botsfengselet Oslo 2012 2.jpg|Mange av filmene åpner med at Egon vandrer ut fra Botsen i Oslo.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
'''[[Olsenbanden]]''' er en serie på 14 filmer om en gjeng ved samme navn som forsøker seg på, og mislykkes med, det ene kuppet etter det andre. Den første filmen ble laga i 1960, og deretter gikk det slag i slag fram til 1984. I 1999 kom den siste filmen, ''Olsenbandens siste stikk''. Tilsvarende serier ble også spilt inn i Danmark (Olsenbanden) og i Sverige (Jönssonligaen). Hovedrolleinnehaverne var [[Arve Opsahl]] som Egon Olsen, [[Sverre Holm]] som Benny, [[Carsten Byhring]] som Kjell og [[Aud Schønemann]] som «a' Valborg». [[Sverre Wilberg]] i rollen som bandens nemesis kriminalbetjent Hermansen var også et fast innslag. Mange andre kjente og kjære skuespillere har hatt roller i enkelte filmer. Både Byhring og Wilberg hadde gått bort da den siste filmen ble spilt inn.  
'''[[Olsenbanden]]''' er en serie på 14 filmer om en gjeng ved samme navn som forsøker seg på, og mislykkes med, det ene kuppet etter det andre. Den første filmen hadde premiere i 1969, og deretter gikk det slag i slag fram til 1984. I 1999 kom den siste filmen, ''Olsenbandens siste stikk''. Tilsvarende serier ble også spilt inn i Danmark (Olsenbanden) og i Sverige (Jönssonligaen). Hovedrolleinnehaverne var [[Arve Opsahl]] som Egon Olsen, [[Sverre Holm]] som Benny, [[Carsten Byhring]] som Kjell og [[Aud Schønemann]] som «a' Valborg». [[Sverre Wilberg]] i rollen som bandens nemesis kriminalbetjent Hermansen var også et fast innslag. Mange andre kjente og kjære skuespillere har hatt roller i enkelte filmer. Både Byhring og Wilberg hadde gått bort da den siste filmen ble spilt inn.  


Olsenbanden ble etterhvert et kulturelt ikon. Restaurantkjeden [[Egon (restauranter)|Egon]] er oppkalt etter hovedpersonen Egon Olsen, og det er mye oppmerksomhet rundt innspillingsstedene. Sitater fra filmene, som «Jeg har en plan» (Egon), «Alt er taima og tilrettelagt» (Egon) og «Helmaks, Egon!» (Benny) hører man ofte. Da serien ble utgitt på DVD i 2004 ble det lagt inn en funksjon som viser hvor scenene er innspilt dersom man ønsker det<ref>[http://www.aftenposten.no/kultur/film/Olsenbanden-bak-murene-igjen-6322753.html#.UfU62G2zNxM «Olsenbanden bak murene igjen»] i Aftenposten, publisert 2004-10-26, henta 2013-07-28<br/>[http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/12/13/452058.html Guide til Oslo] i Dagbladet, publisert 2005-12-13, henta 2008-07-28</ref>.
12 av de 14 filmene er regissert av [[Knut Bohwim]], de resterende to av henholdsvis hans Teamfilm-kollega [[Knut Andersen]] og den danske Olsenbanden-regissøren Ove Kant.
 
Olsenbanden ble etter hvert et kulturelt ikon. Restaurantkjeden [[Egon (restauranter)|Egon]] er oppkalt etter hovedpersonen Egon Olsen, og det er mye oppmerksomhet rundt innspillingsstedene. Sitater fra filmene, som «Jeg har en plan» (Egon), «Alt er taima og tilrettelagt» (Egon) og «Helmaks, Egon!» (Benny) hører man ofte. Da serien ble utgitt på DVD i 2004 ble det lagt inn en funksjon som viser hvor scenene er innspilt dersom man ønsker det<ref>[http://www.aftenposten.no/kultur/film/Olsenbanden-bak-murene-igjen-6322753.html#.UfU62G2zNxM «Olsenbanden bak murene igjen»] i Aftenposten, publisert 2004-10-26, henta 2013-07-28<br/>[http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/12/13/452058.html Guide til Oslo] i Dagbladet, publisert 2005-12-13, henta 2008-07-28</ref>.


Alléen fra [[Grønlandsleiret]] og opp til [[Botsfengselet]] ble i april 2017 navnsatt til [[Egon Olsens allé (Oslo)|Egon Olsens allé]].
Alléen fra [[Grønlandsleiret]] og opp til [[Botsfengselet]] ble i april 2017 navnsatt til [[Egon Olsens allé (Oslo)|Egon Olsens allé]].
I 2023 ble det laget en ny film, ''Olsenbandens Siste Skrik'', med en helt ny rollebesetning.


==Innspillingssteder==
==Innspillingssteder==
 
{{thumb|Olsenbanden faksimile Rakke 1972.jpg|Faksimile fra Østlands-Posten 24. mai 1972; utsnitt av omtale av innspillingen av ''Olsenbanden tar gull'' på Rakke ved Stavern, "Kløvstad" i filmen.}}
Handlingen foregår for det meste i [[Oslo]]. Kjells hjem, som i de fleste filmene er på [[Kampen (Oslo)|Kampen]], og skjenkestedet Café Lefsa er bandens viktigste baser. Kuppene finner oftest sted rundt omkring i Oslo.
Handlingen foregår for det meste i [[Oslo]]. Kjells hjem, som i de fleste filmene er på [[Kampen (Oslo)|Kampen]], og skjenkestedet Café Lefsa er bandens viktigste baser. Kuppene finner oftest sted rundt omkring i Oslo.


Linje 18: Linje 23:


En annen referanse til et virkelig sted kommer i den siste filmen, der «Dynamitt-Harry» ([[Harald Heide-Steen jr.]]) forteller at han hadde en liten sprengningsulykke under bygginga av [[Romeriksporten]]. Det var et stort vann over, men så var det ikke så stort lenger. Dette var en referanse til lekkasjene under det virkelige byggearbeidet som sørga for at vannstanden i [[Lutvann (Oslo)|Lutvann]] sank merkbart.
En annen referanse til et virkelig sted kommer i den siste filmen, der «Dynamitt-Harry» ([[Harald Heide-Steen jr.]]) forteller at han hadde en liten sprengningsulykke under bygginga av [[Romeriksporten]]. Det var et stort vann over, men så var det ikke så stort lenger. Dette var en referanse til lekkasjene under det virkelige byggearbeidet som sørga for at vannstanden i [[Lutvann (Oslo)|Lutvann]] sank merkbart.
Bjørn Bremdal, Lars R. Rørholt og Tor Amundsen laget på 1970-tallet ''Filmstubben'', en forfilm der Olsenbanden stjeler kassa til Porsgrunn kino.


==Referanser==
==Referanser==
 
{{thumb|Olsenbanen filmannonse 1971.jpg|Faksimile fra [[Arbeidets Rett]] 8. februar 1971: annonse for ''Olsenbanden og Dynamitt-Harry'' på Røros kino.}}
<references/>
<references/>



Nåværende revisjon fra 10. apr. 2024 kl. 09:37

Faksimile fra billedbladet NÅ nr. 34/1969: Regissør Knut Bohwim fotografert i anledning lanseringen av den aller første norske Olsenbanden-filmen. Bohwim regisserte i alt 12 av de 14 Olsenbanden-filmene.
Foto: Per Rønnevig/NÅ.
Mange av filmene åpner med at Egon vandrer ut fra Botsen i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Olsenbanden er en serie på 14 filmer om en gjeng ved samme navn som forsøker seg på, og mislykkes med, det ene kuppet etter det andre. Den første filmen hadde premiere i 1969, og deretter gikk det slag i slag fram til 1984. I 1999 kom den siste filmen, Olsenbandens siste stikk. Tilsvarende serier ble også spilt inn i Danmark (Olsenbanden) og i Sverige (Jönssonligaen). Hovedrolleinnehaverne var Arve Opsahl som Egon Olsen, Sverre Holm som Benny, Carsten Byhring som Kjell og Aud Schønemann som «a' Valborg». Sverre Wilberg i rollen som bandens nemesis kriminalbetjent Hermansen var også et fast innslag. Mange andre kjente og kjære skuespillere har hatt roller i enkelte filmer. Både Byhring og Wilberg hadde gått bort da den siste filmen ble spilt inn.

12 av de 14 filmene er regissert av Knut Bohwim, de resterende to av henholdsvis hans Teamfilm-kollega Knut Andersen og den danske Olsenbanden-regissøren Ove Kant.

Olsenbanden ble etter hvert et kulturelt ikon. Restaurantkjeden Egon er oppkalt etter hovedpersonen Egon Olsen, og det er mye oppmerksomhet rundt innspillingsstedene. Sitater fra filmene, som «Jeg har en plan» (Egon), «Alt er taima og tilrettelagt» (Egon) og «Helmaks, Egon!» (Benny) hører man ofte. Da serien ble utgitt på DVD i 2004 ble det lagt inn en funksjon som viser hvor scenene er innspilt dersom man ønsker det[1].

Alléen fra Grønlandsleiret og opp til Botsfengselet ble i april 2017 navnsatt til Egon Olsens allé.

I 2023 ble det laget en ny film, Olsenbandens Siste Skrik, med en helt ny rollebesetning.

Innspillingssteder

Faksimile fra Østlands-Posten 24. mai 1972; utsnitt av omtale av innspillingen av Olsenbanden tar gull på Rakke ved Stavern, "Kløvstad" i filmen.

Handlingen foregår for det meste i Oslo. Kjells hjem, som i de fleste filmene er på Kampen, og skjenkestedet Café Lefsa er bandens viktigste baser. Kuppene finner oftest sted rundt omkring i Oslo.

  • Botsen, Grønland i Oslo: Flere av filmene åpner med at Egon slipper ut fra Botsen.
  • Ullensakergata 1A, Kampen i Oslo: Kjell og Valborgs hjem i flere av filmene.
  • Normannsgata 44, Kampen i Oslo: Café Lefsa, bandens faste vannhull.
  • Stavern (forskjellige steder): Byen «Kløvstad »i Olsenbanden tar gull er Stavern.
  • Nationaltheatret: Kuppet i Olsenbanden for full musikk skjer i teaterbygningen.
  • Radisson Blu Scandinavia Hotell: Kuppet i Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder foregikk på SAS-hotellet.

En annen referanse til et virkelig sted kommer i den siste filmen, der «Dynamitt-Harry» (Harald Heide-Steen jr.) forteller at han hadde en liten sprengningsulykke under bygginga av Romeriksporten. Det var et stort vann over, men så var det ikke så stort lenger. Dette var en referanse til lekkasjene under det virkelige byggearbeidet som sørga for at vannstanden i Lutvann sank merkbart.

Bjørn Bremdal, Lars R. Rørholt og Tor Amundsen laget på 1970-tallet Filmstubben, en forfilm der Olsenbanden stjeler kassa til Porsgrunn kino.

Referanser

Faksimile fra Arbeidets Rett 8. februar 1971: annonse for Olsenbanden og Dynamitt-Harry på Røros kino.
  1. «Olsenbanden bak murene igjen» i Aftenposten, publisert 2004-10-26, henta 2013-07-28
    Guide til Oslo i Dagbladet, publisert 2005-12-13, henta 2008-07-28

Kilder