Olsenbanden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mange av filmene åpner med at Egon vandrer ut fra Botsen i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Olsenbanden er en serie på 14 filmer om en gjeng ved samme navn som forsøker seg på, og mislykkes med, det ene kuppet etter det andre. Den første filmen hadde premiere i 1969, og deretter gikk det slag i slag fram til 1984. I 1999 kom den siste filmen, Olsenbandens siste stikk. Tilsvarende serier ble også spilt inn i Danmark (Olsenbanden) og i Sverige (Jönssonligaen). Hovedrolleinnehaverne var Arve Opsahl som Egon Olsen, Sverre Holm som Benny, Carsten Byhring som Kjell og Aud Schønemann som «a' Valborg». Sverre Wilberg i rollen som bandens nemesis kriminalbetjent Hermansen var også et fast innslag. Mange andre kjente og kjære skuespillere har hatt roller i enkelte filmer. Både Byhring og Wilberg hadde gått bort da den siste filmen ble spilt inn.

Olsenbanden ble etterhvert et kulturelt ikon. Restaurantkjeden Egon er oppkalt etter hovedpersonen Egon Olsen, og det er mye oppmerksomhet rundt innspillingsstedene. Sitater fra filmene, som «Jeg har en plan» (Egon), «Alt er taima og tilrettelagt» (Egon) og «Helmaks, Egon!» (Benny) hører man ofte. Da serien ble utgitt på DVD i 2004 ble det lagt inn en funksjon som viser hvor scenene er innspilt dersom man ønsker det[1].

Alléen fra Grønlandsleiret og opp til Botsfengselet ble i april 2017 navnsatt til Egon Olsens allé.

Innspillingssteder

Faksimile fra Arbeidets Rett 8. februar 1971: annonse for Olsenbanden og Dynamitt-Harry på Røros kino.

Handlingen foregår for det meste i Oslo. Kjells hjem, som i de fleste filmene er på Kampen, og skjenkestedet Café Lefsa er bandens viktigste baser. Kuppene finner oftest sted rundt omkring i Oslo.

  • Botsen, Grønland i Oslo: Flere av filmene åpner med at Egon slipper ut fra Botsen.
  • Ullensakergata 1A, Kampen i Oslo: Kjell og Valborgs hjem i flere av filmene.
  • Normannsgata 44, Kampen i Oslo: Café Lefsa, bandens faste vannhull.
  • Stavern (forskjellige steder): Byen «Kløvstad »i Olsenbanden tar gull er Stavern.
  • Nationaltheatret: Kuppet i Olsenbanden for full musikk skjer i teaterbygningen.
  • Radisson Blu Scandinavia Hotell: Kuppet i Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder foregikk på SAS-hotellet.

En annen referanse til et virkelig sted kommer i den siste filmen, der «Dynamitt-Harry» (Harald Heide-Steen jr.) forteller at han hadde en liten sprengningsulykke under bygginga av Romeriksporten. Det var et stort vann over, men så var det ikke så stort lenger. Dette var en referanse til lekkasjene under det virkelige byggearbeidet som sørga for at vannstanden i Lutvann sank merkbart.

Bjørn Bremdal, Lars R. Rørholt og Tor Amundsen laget på 1970-tallet Filmstubben, en forfilm der Olsenbanden stjeler kassa til Porsgrunn kino.

Referanser

  1. «Olsenbanden bak murene igjen» i Aftenposten, publisert 2004-10-26, henta 2013-07-28
    Guide til Oslo i Dagbladet, publisert 2005-12-13, henta 2008-07-28

Kilder