Operasjon muskedunder

Operasjon muskedunder (engelsk: Operasjon Musketoon) var kodenavnet på en sabotasjeaksjon mot kraftverket under andre verdenskrig. Sabotasjen skjedde natten 20. til 21. september 1942. Aksjonen er også omtalt som Glomfjord-raidet eller Glomfjord-aksjonen.

Glomfjord kraftverk med rørgatene etter krigen. Soldatene trakk seg tilbake over fjellet til høyre.

Bakgrunn

For de tyske okkupasjonsmyndighetene var det viktig å kunne utnytte de norske naturressursene i sin rustningsindustri. De startet arbeidet med å utvide produksjonskapasiteten til Glomfjord kraftverk fra 1920 med tre nye aggregater. Kraftverket skulle levere kraft til aluminiumsproduksjon i Haugvik aluminiumsverk til bruk i den tyske flyproduksjonen.

Fabrikken var på dette tidspunktet lagt under tyske Nordische Aluminiumgesellschaft. De tyske okkupantene planla å utbygge kraftverket videre for å i sin tur å kunne utvide aluminiumsfabrikken og øke produksjonen.

Mål

Hensikten med operasjonen var å stanse kraftforsyningen til og dermed den krigsviktige produksjonen på Haugvik.

Deltakere

 
Sersjant Erling Magnus Djupdræt døde 24. september 1942 etter skader han ble påført av tyske soldater under aksjonen.
Foto: Våre falne, bind 1, s. 460

Gruppen besto av 12 kommandosoldater, under ledelse av den canadiske kapteinen Graeme Black og besto for øvrig av ni briter, inklusive kaptein Joseph Houghton som var nestkommanderende og tidligere hadde arbeidet en periode ved Sauda smelteverk og to nordmenn fra Kompani Linge, sersjant Erling Magnus Djupdræt født i Våler i Solør, oppvokst i Fana, og korporal Sverre Granlund fra Sauherad, bosatt i Bodø.

Den norske deltakelsen var viktig, ikke bare på grunn av lokalkunnskap, men også språklig. Det var de to norske deltakerne som fikk evakuert de norske sivile arbeidstakerne på kraftverket ut fra stasjonen før sprengningen.

Aksjonen

Gruppen ble fraktet fra Skottland og landsatt i Bjærangsfjord fra den franske ubåten «Junon». En årsak til at nettopp denne ubåten ble benyttet var at den hadde en silhuett som minnet om tyske ubåter.

Resultat

Turbinrørene, rørgatene og to av aggregatene ble sprengt i fire kraftige eksplosjoner og førte til at okkupasjonsmakten ga opp utbyggingen av aluminiumsverket. Kraftstasjonen kom delvis i drift igjen i løpet av okkupasjonen, men det gikk så sakte med oppgraderingen av ved krigens slutt var en del av materiellet til de tre nye aggregatene kommet.

Etterspill

Utdypende artikkel: Kommandoordren

Retretten skulle etter planen være at gruppen hurtig skulle trekke østover og spilte seg opp i grupper på to og tre og trekke inn i Sverige.

Etter sabotasjen kom det til skuddvekslinger med tyskerne, og og to av kommandosoldatene ble drept, herunder Djupdræt som døde 24. september på Bodø sykehus av bajonettskader han fikk under kampene.

Aksjonen var en medvirkende årsak til de harde tyske represaliene under unntakstilstanden i Midt-Norge 1942.

Kilder



Koordinater: 58.75298° N 7.85709° Ø