Paul Smelter

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. feb. 2019 kl. 09:19 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Paul Smelter eller Mester Paul Hammersmed var en bergverksmann som regnes som «grunnleggeren» av Bærums Verk.

I 1601 bygget Christian IV en smelteovn nær Kronborg slott da Smelter omtales for første gang. Han kom fra Helsingør i 1610 som kongens bergverksmann og fikk i oppdrag av kongen å sette opp jernhytter (små jernverk) i Norge.

Paul Smelter hadde fått i oppdrag om på egen bekostning å bygge smeltehytte i Bærum med disposisjonsrett på livstid. Han bodde på Økri gård og bygde først en smeltehytte på Vøyen gård. Her var 33 mann i virksomhet. Noe senere ble det bygd hytte ved Gommerud gård. Paul Smelter fikk ideen om å slå sammen alle smeltehyttene i Bærum til én enhet, og fikk i 1614 kongelig bestalling på hyttene og fjellet i Akershus len. Mindre, ulønnsomme jernhytter ble lagt ned, jernhyttene langs Akerselva og jernhytten på Vøyen ble flyttet og utbygget til Bærums Verk. Dette ble det ledende i Akershus og var et tidlig uttrykk for ideen om rasjonalisering og stordrift.

Historien forteller at han i 1624 på grunn av økonomisk uorden kom i unåde hos kongen og forsvant ut av landet.

Han kom antagelig fra Sachsen i Tyskland, hvor Christian IV som barn bodde hos besteforeldrene, og hvorfra han hentet en rekke bergverksfolk, til sin omfattende gruvedrift i Norge.

Paul Smelters vei i Bærum fikk navn etter ham i 1966.

Litteratur

  • Jacob Jacobsen: Paul Smelter og Bærums Verk. Skrift/Asker og Bærum historielag nr. 42, 2002
  • Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon, side 392, Forlaget for by- og bygdehistorie, Drammen 2006, ISBN 82-91649-10-3