Roald Amundsen tok flysertifikat nr. 1 i Norge – på Kjeller

Roald Amundsen tok flysertifikat nr. 1 i Norge som første sivilist. Han tok flytimer på Kjeller flyplass, og 11. juni 1914 fikk han internasjonalt flysertifikat, «patent» nr. 1. Roald Amundsen var en foregangsmann og oppdager som så muligheter i ny teknologi. Han ønsket å ta i bruk nye metoder for sitt arbeid med utforsking av polarområdene, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly til utforsking av polare strøk.

På Kjeller 1914: Oppe i flyet ser vi kaptein Einar Sem-Jacobsen. Roald Amundsen er mannen som bøyer seg mot bensinkanna. MiA.
Dornier Wal-flyet, "N24" på isen i Ny-Ålesund 1925. Nasjonalbibliotekets bildesamling Ny-Ålesund, Svalbard.
Luftskipet «Norge» fortøyd på Ekebergsletta i Oslo 14.04.1926. Nasjonalbiblioteket.

Dramatisk flyprøve

Da Roald Amundsen kom tilbake fra en foredragsturné i USA om Sydpolferden som han gjennomførte i 1910-1912, startet han med flytimer på Kjeller. 11. juni 1914 gjennomførte han flyprøven på Gardermoen med flyet Maurice Farman Longhorn, lånt fra Hærens flyvevæsen. Det ble stor dramatikk under første flygning. Instruktør Einar Sem-Jacobsen demonstrerte motorkutt i lav høyde (30 meter), og styrekablene viklet seg inn i propellen. Det ble krasjlanding. Takket være et reservefly fra Kjeller, besto Amundsen oppflygingen med glans. Dermed fikk Roald Amundsen internasjonalt flysertifikat (kalt “patent”) nr. 1 for sivile i Norge.

Fly og luftskip

12. mai 1926, knapt 12 år etter oppflygingen på Gardermoen, kunne mannskapet på luftskipet Norge slippe ned tre flagg over Nordpolen, det amerikanske, det italienske og det norske.

Først i verden til begge polpunktene

Med dristighet og drømmer skapte polarhelten, flypioneren og innovatøren Roald Amundsen resultater med Sydpolekspedisjonen i 1911 og Nordpolferden i 1926. Det er i 2021 udiskutabelt at Roald Amundsen og rormann Oscar Wisting var de to første i verden som nådde begge polpunktene.

Flypioneren Roald Amundsen var første formann i Norsk Aeroklubb, forløperen til Norges Luftsportforbund (NLF). Med sin interesse for flyging i utforskningen av nye polarområdet var Amundsen en stor inspirasjon for andre norske flypionerer som spilte en stor rolle for de alliertes kamp under andre verdenskrig.

Historien flyr videre

Stiftelsen Kjeller flyhistoriske kulturpark (KFK) ble etablert 11. juni 2014 kl. 1700 – på den historiske hundreårsdagen for Roald Amundsens flysertifikat nr. 1. Stiftelsen er etablert av et samlet veteranflymiljø for å ta vare på det unike kulturmiljøet for den levende flyhistorien på Kjeller. Formålet er blant annet å levendegjøre norsk flyhistorie ved å restaurere, vedlikeholde og operere historiske fly. Dette er starten på «Luftfartøyvernsenter» på Kjeller.

Kilder og litteratur



  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.