Oscar Wisting

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oscar Wisting.
Foto: Ukjent. Hentet fra S. Blom (red.): Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, A. M. Hanches Forlag, 1934.

Oscar Adolf Wisting (født på Langestrand, Larvik 6. juni 1871, død i sin lugar på polarskuta «Fram»FrammuseetBygdøy i Oslo, 5. desember 1936) var offiser i Marinen, oppdagelsesreisende og polarforsker. Han var sammen med Roald Amundsen den første i verden som var på både Syd- og Nordpolen.[1] Wisting var født og oppvokst i Brunlanesgata 15.

Familie

Han var sønn av vognmann Ola Martin Olsen Wisting (1843–1927) og Abigael Helene Andersen (1843–85) og ble gift i 1897 med Elise Marie Johansen (1871–1957) fra Nøtterøy. Ekteparet slo seg ned i Horten der marinen hadde sin hovedbase. De fikk fire sønner.

Polarferder

Sydpolmonumentet på Bygdøy i Oslo, utført av Håkon Fagerås, portretterer Oscar Wisting (nr. 2 fra venstre) på Sydpolpunktet 14. desember 1911 sammen med Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Olav Bjaaland og Sverre Hassel.

Wisting deltok på Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen fra 1910 til 1912. Han var med i kjernegruppen, «Sydpolpartiet», som nådde målet 14. desember 1911.

Han var mønstret som førstestyrmann på «Maud» gjennom Nordøstpassasjen 1918 til 1922. I tillegg hadde han ansvar for stuing av forsyninger og var kokk, bibliotekar, lege og proviantforvalter ombord på «Maud».

Amundsen gav Wisting denne attesten: «Jo verre det så ut, jo bedre likte han sig. Og gikk det på livet løs, var han først i sitt ess».

Amundsen gikk konkurs i 1925 og Wisting fikk ansvaret for å avvikle forretningene i Seattle, Washington, USA. Amundsen tok kontakt igjen og ba Wisting bli med på et nytt forsøk på å erobre Nordpolen luftveien. Wisting var derfor også med på den første overflyvning av Nordpolen ombord på luftskipet «Norge» i 1926. Roald Amundsen og Oscar Wisting var dermed de to første i verden som var på begge polene.

Da Amundsen forsvant med «Latham» i 1928 var Wisting i Advent Bay. Han deltok i letingen gjennom fem resultatløse uker, den ble så innstilt.

I 1930 utgav han boken 16 år med Roald Amundsen.

Frammuseet

Wisting deltok svært aktivt i forberedelsen til åpningen av Frammuseet på Bygdø. Han var blitt 65 år, men klatret i riggen, pusset og stelte hver eneste dag. Han pleide å overnatte i sin gamle lugar når han jobbet ombord. Om morgenen 5. desember 1936, noen få dager før 25-årsjubileet for Sydpolferden, ble han funnet død i køya si ombord. Hjertet hadde sviktet, muligens på grunn av årelangt slit under strabasiøse forhold i polare strøk.

Oscar Wisting ble begravd i Horten, på statens bekostning, 12. desember 1936, to dager før 25-års markeringen av Sydpolens erobring. Han er gravlagt på Horten kirkegård.

Utmerkelser

Oscar Wistings barndomshjem.
Foto: Roy Olsen (2012)

Wisting ble i 1926 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og samme år forfremmet til kommandør med stjerne «for fortjenstfull medvirkning til gjennemførelsen av Roald Amundsens nordpolsflygning i 1926.»[2] Han ble også tildelt Sydpolsmedaljen, var offiser av Italias kroneorden og ridder av den franske Æreslegionen. Wisting mottok også Latham-medaljen.

Trivia

I kriminalromanene til Jørn Lier Horst forekommer politietterforsker William Wisting, en fiktiv etterkommer av Oscar Wisting.

Referanser

  1. 19 Ar Med Roald Amundsen (Oscar Wisting, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag; 1930)
  2. Den Kongelige norske Sankt Olavs orden 1847–1947, utgitt av ordenskanselliet ved O. Delphin Amundsen, Oslo: Grøndahl & Søns Forlag, 1947, s. 90.

Litteratur

Oscar Wisting er gravlagt på Horten kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
  • Jan Ingar Hansen Oscar Wisting – Amundsens betrodde mann, Schibsted 2001 ISBN 82-516-1867-3

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Oscar Wisting» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.