Roald Dysthe: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(→‎Vinmonopolsaken: presiseringer)
Linje 2: Linje 2:


== Vinmonopolsaken ==
== Vinmonopolsaken ==
Dysthe var sønn av vinimportør [[Carl Schøyen Dysthe]] og Alfhild Dorothea Rachlew Dysthe. Han tok [[examen artium]] i 1921 og tok handelsutdannelse, samt utdannelse i vin- og brennevinsproduksjon i utlandet. Sammen med sin bror [[Sven Dysthe|Sven]] startet han opp i samme bransje etter sin far gjennom firmaet Dysthe & Co. I 1928 var de i rettskap mot [[Vinmonopolet]] fram til 1930 da de mente at Vinmonopolets innkjøpsrutiner disfavoriserte deres virksomhet og de var av den grunn i ferd med å gå konkurs. Dette ble en stor offentlig skandale, da det viste seg at ledelsen i Vinmomonpolet favoriserte leverandører de selv hadde eierinteresser i. Særlig pikant ble det at styreformann [[Hans Halvorsen]] var svoger av statsminister [[Johan Ludwig Mowinckel]]. Dysthebrødrene vant saken, og Vinmonopolet måtte legge om sine innkjøpsrutiner og Halvorsen, styremedlem [[Trygve Wettre]] og tre i den ansatte ledelsen måtte gå av og virksomheten i Vinmonopolet ble omorganisert.  
Dysthe var sønn av vinimportør [[Carl Schøyen Dysthe]] og Alfhild Dorothea Rachlew Dysthe. Han tok [[examen artium]] i 1921 og tok handelsutdannelse, samt utdannelse i vin- og brennevinsproduksjon i utlandet. Sammen med sin bror [[Sven Dysthe|Sven]] startet han opp i samme bransje etter sin far gjennom firmaet Dysthe & Co. I 1928 var de i rettskap mot [[Vinmonopolet]] fram til 1930 da de mente at Vinmonopolets innkjøpsrutiner disfavoriserte deres virksomhet og de var av den grunn i ferd med å gå konkurs. Vinmonopolet gikk til rettsak mot Dysthebrødrene for å få kjent beskyldningene døde og maktesløse. Dette ble en stor offentlig skandale, både fordi det viste seg at Vinomonpolet forsøkte å skvise Dysthe ut av markedet gjennom en boikott, og at ledelsen i Vinmomonpolet favoriserte leverandører de selv hadde eierinteresser i. Særlig pikant ble det at styreformann [[Hans Halvorsen]], som var vinhandler og eide det store vinfirmaet H. Poulsen & Co., var svoger av statsminister [[Johan Ludwig Mowinckel]]. i dommen av  2. april 1930 tapte Vinmonoplet på alle de viktigste punktene, og de måtte legge om sine innkjøpsrutiner. Halvorsen, styremedlem [[Trygve Wettre]] og tre i den ansatte ledelsen måtte gå av og virksomheten i Vinmonopolet ble omorganisert.


== Andre verdenskrig ==
== Andre verdenskrig ==

Sideversjonen fra 13. apr. 2018 kl. 14:47

Roald Rachlew Dysthe (født 16. april 1903 i Kristiania, død 28. desember 1997) var en vinforhandler som etter andre verdenskrig ble tiltalt og dømt for landssvik, men senere frifunnet.

Vinmonopolsaken

Dysthe var sønn av vinimportør Carl Schøyen Dysthe og Alfhild Dorothea Rachlew Dysthe. Han tok examen artium i 1921 og tok handelsutdannelse, samt utdannelse i vin- og brennevinsproduksjon i utlandet. Sammen med sin bror Sven startet han opp i samme bransje etter sin far gjennom firmaet Dysthe & Co. I 1928 var de i rettskap mot Vinmonopolet fram til 1930 da de mente at Vinmonopolets innkjøpsrutiner disfavoriserte deres virksomhet og de var av den grunn i ferd med å gå konkurs. Vinmonopolet gikk til rettsak mot Dysthebrødrene for å få kjent beskyldningene døde og maktesløse. Dette ble en stor offentlig skandale, både fordi det viste seg at Vinomonpolet forsøkte å skvise Dysthe ut av markedet gjennom en boikott, og at ledelsen i Vinmomonpolet favoriserte leverandører de selv hadde eierinteresser i. Særlig pikant ble det at styreformann Hans Halvorsen, som var vinhandler og eide det store vinfirmaet H. Poulsen & Co., var svoger av statsminister Johan Ludwig Mowinckel. i dommen av 2. april 1930 tapte Vinmonoplet på alle de viktigste punktene, og de måtte legge om sine innkjøpsrutiner. Halvorsen, styremedlem Trygve Wettre og tre i den ansatte ledelsen måtte gå av og virksomheten i Vinmonopolet ble omorganisert.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig meldte han seg inn i Nasjonal Samling

Landssviksaken

Landssviksaken mot Dysthe var også meget spesiell. Han var en kjent NS-mann som etter krigen påsto seg frikjent fordi han i det stille hadde arbeidet for motstandsbevegelsen. Dysthe ble først dømt til 6 års fengsel, men med Johan Bernhard Hjort som forsvarer fikk han saken gjenopptatt, ble frikjent og fikk etterhvert også erstatning. Statsadvokat Helwegs kommentar var at «forsvareren har hatt et usedvanlig byrdefullt verv som han har utført på en for sin klient fortreffelig måte».

Kilder

  • Ulateig, Egil (1993): Justismord. Historien om Roald Dysthe, Oslo: Aschehoug. ISBN 82-03-17250-4. Mal:Bokhylla
  • Figueiredo, Ivo de: Fri mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie, side 333 vedr. Hjorts innsats som forsvarer, Aschehoug, 2002, ISBN 82-03-22973-5
  • Dysthe, Roald Racklew i Merkantilt biografisk leksikon, Yrkesforlaget, Oslo 1935, side 173
  • Roald Racklew Dysthe