Carl Schøyen Dysthe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravminnet på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Carl Schøyen Dysthe (født 20. juli 1871 i Østre Toten, død 21. juli 1936 i Oslo), ofte Carl S. Dysthe, dreiv sigar-, vin- og brennevinsforretning i Oslo.

Han var sønn av Svend Christiansen Dysthe og Olava f. Bang. Da Carl Dysthe ble født, bodde familien i Smørvika i Østre Toten, helt nede ved Mjøsa. Faren hadde i 1862 overtatt landhandleriet her, men han kom i økonomiske vanskeligheter og måtte i 1866 gi opp butikkdrifta. Han leide ut husa, men fortsatte som dampskipsekspeditør. I 1872, da Carl var bare 1 år gammal, døde Svend Dysthe.

Nesningen Gulbrand Hovelsrud overtok som kremmer og dampskipsekspeditør, mens Olava Dysthe tok med seg ungene og flytta til hovedstaden, i likhet med mange andre totninger på denne tida. Olava Dysthe, som for øvrig var født i Christiania, bodde ifølge folketellinga for 1885 i Trondheimsveien med sine sju barn. Carl var den yngste av disse.

Dysthe gifta seg rundt 1900 med Alfhild Dorothea Rachlew (1878-1963), og de fikk sju barn. I 1910 bodde familien i Kirkeveien 147, og Carl S. Dysthe livnærte familien med sitt «Agentur & Engrosforretning Vine og Cigarer». I adresseboka for 1934 er Dysthe registrert på adressa Hegdehaugsveien 20, med yrkestittelen «generalagent».

Sønnene Roald og Sven drev virksomheten videre gjennom firmaet Dysthe & Co, og gikk til sak mot Vinmonopolet i årene 1928-1930 da de mente at Vinmonopolets innkjøpsrutiner disfavoriserte deres vikrsomhet. De vant saken, og Vinmonopolet måtte legge om sin virksomhet.

Carl S. Dysthe hadde også flere tillitsverv i bransjeforeninga Import- og exportagenters forening i Oslo. I perioden 1925-27 var han viseformann. Dysthe var dessuten svært aktiv i Handelsstandens Sangforening, og i 1897 skreiv han et festskrift i forbindelse med foreningas 50-årsjubileum.

Kilder og litteratur