Svend Christiansen Dysthe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Svend Christiansen Dysthe (født 25. august 1828 i Vestre Toten, død 7. februar 1872 i Østre Toten) var landhandler i Smørvika i Østre Toten.

Han vokste opp i Oppistuggun Dyste i Kolbu, i daværende Vestre Toten kommune, som sønn av gardbruker og vaktmester Christian Nilsen Dysthe og Agnete f. Lundhagen. I ungdommen gikk Svend Dysthe på handelsskole i Christiania, og han begynte etterpå i lære hos Gunerius Pettersen i Storgata. I fem år var han betjent hos kjøpmann Emil Nielsen.

Svend Dysthe overtok i 1862 landhandleriet ved dampskipsbrygga Smørvika, helt nede ved Mjøsa, etter at grunnleggeren Nils Narum døde. Virksomheten i Smørvika omfatta også et gjestgiveri og en skysstasjon for viderebefordring av de båtreisende. I 1865 hadde Dysthe to handelsbetjenter, to tjenestegutter og tre tjenestejenter. Han fikk imidlertid økonomiske problemer, og i 1866 måtte han innstille butikkdrifta. Husa i Smørvika ble leid ut til handelsfullmektig Alf Th. Hurum.

Dysthe var gift med Olava Jensine f. Bang, og de fikk sju barn. Generalagent Carl Schøyen Dysthe var en av de fire guttene til Svend og Olava Dysthe. Svend Dysthe døde alt i 1872, bare 43 år gammal, og enka og barna flytta til Christiania.

Kilder og litteratur