Rombaken

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 11. nov. 2017 kl. 09:00 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Rombaken (nordsamisk: Ruoppat) er en fjordarm av Ofotfjorden i Narvik kommune. Navnebakgrunnen er usikker, den samiske formen Ruobbag er trolig lånt fra norsk, og kan tyde på et opprinnelig etterledd -angr, 'trang fjord'.

Rombaken er den indre forlengelsen av Ofotfjorden og strekker seg rundt 17 km fra Øyjordsneset overfor senteret av Narvik, forbi det trange sundet Straumen under RombaksbruaE6 og inn til Sildvikodden der fjorden blir smalere. Innenfor heter fjorden Rombaksbotn. Denne er tre km lang regnet fra Sildvikodden til munningen av Rombakselva i fjordbotnen. På skillet ved Straumen går det en morenerygg fra siste istid inn i fjorden nordfra og danner en rundt 360 meter bred passasje mellom den videre ytre delen og den smalere indre delen av fjorden.

Den samlede lengen av Rombaken og Rombaksbotn, fra Øyjord-Rombakselvas munning er 20 km. Både Rombaken og Rombaksbotn har bratte sider, og i fjellet på sørsiden er Ofotbanen sprengt inn, i sterk stigning østover mot høyfjellet. Banen har Rombak stasjon på sørsiden av fjorden, 264,7 moh., tidligere også Straumsnes stasjon som ble nedlagt for persontrafikk i 2013.

I områdene rundt fjorden var det sterke kamper under slaget om Narvik.

Kilder


Koordinater: 68.46048° N 17.59466° Ø