Sætre (Hurum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. nov. 2023 kl. 16:06 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sætre er et tettsted og administrasjonsenteret i Hurum kommune. Det ligger ved Sætreelvas utløp i Oslofjorden. Per 1. januar 2016 var det 3621 innbyggere i tettstedet, hvorav 72 bodde i nabokommunen Røyken.

Fram til siste halvdel av 1800-tallet var Sætre ei lita bygd ved fjorden. Veksten begynte etter 1876, da Engene gamle dynamittfabrikk ble åpna. Den ble en hjørnesteinsbedrift, og rundt 1900 levde to tredjedeler av de rundt 500 innbyggerne av inntekt fra fabrikken. Fabrikken ble nedlagt i 1976. En del av arbeidsplassene ble erstatta av forskjellige bedrifter på Åsveien industrifelt.

I dag finner vi Sætre marina og Hurum Seilforening i Sætre, foruten et utvalg butikker, tjenesteytende foretak og serveringssteder. Da kommunesenteret i 2012 ble flytta fra Klokkarstua til Sætre ble det også flere kommunale arbeidsplasser der. Det er bussforbbindelse til Tofte, Holmsbu, Verket og Klokkarstua i Hurum, og til Drammen og Oslo. På sommeren er det også båtforbindelse til Håøya og Drøbak.

Litteratur og kilder