Sarvendra Tharmalingam: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(formatering)
(onlyinclude)
(8 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Sarvendra Tharmalingam]]''' (født?) er en kjent journalist, skuespiller og regissør. Han har avlagt mastergrad ved ESST – Society, Science and Technology in Europe, som ligger ved [[Universitetet i Oslo]]. Videre har han mastergrad i utviklingsstudier fra [[Universitetet for miljø- og biovitenskap]] i [[Ås kommune|Ås]]. I 2011 tok han dessuten en PhD i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Helt siden grunnskolen har Servandra vært interessert i teater, og han har opptrådt på flere scener. Sarvendra har også skrevet og regissert mange teaterstykker og arrangert mange kultur -forestillinger. I en kort periode foreleste han ved University of Jaffna. Deretter jobbet han som assisterende redaktør i avisen Eel-amurazu. Indiske fredsbevarende styrker som kom til Sri Lanka (1987), begikk flere menneskerettighetsbrudd. Aviser som skrev om overgrepene, ble ødelagt, og journalistene ble torturert. Avisen Eelamurazu var ikke noe unntak; ansatte ble arrestert, og bygningen ble bombet. Sarvendra var blant dem som ble arrestert. Han satt fengslet i tre og en halv måned. I 1988 flyttet han til Norge. Han har vært en frontfigur i tamilens frigjøringskamp.
<onlyinclude>'''[[Sarvendra Tharmalingam]]''' (ukjent fødselsår, født i [[Sri Lanka]]) er en norsk-tamilsk samfunnsviter, journalist, skuespiller og regissør, som ifølge Umapalan Sinnadurai «har vært en frontfigur i tamilens frigjøringskamp».</onlyinclude>
 
== Kritisk journalistikk og fengselsopphold i Sri Lanka ==
<onlyinclude>Sarvendra er utdannet ved University of Jaffna, der han også underviste en periode før han ble assisterende redaktør i avisa Eelamurazu. Etter at India og Sri Lanka inngikk en fredsavatale i 1987 - en avtale som innebar delvis selvstyre for de tamilske områdene nord og øst på øya, i bytte mot avvæpning av tamilmilitsene - satte avisa et kritisk søkelys på avtalen, og ikke minst på de indiske styrkenes framferd overfor den tamilske befolkningen. Flere andre tamilske aviser gjorde det samme, og ifølge Umapalam Sinnadurai resulterte den kritiske journalistikken i at avislokalene ble utsatt for ødeleggelser og journalister ble arrestert og mishandlet. Også lokalene til Eelamurazu ble rasert og redaksjonen arrestert. Sarvendra satt fengslet i tre og en halv måned. Og da han slapp ut, flyktet han til Norge.</onlyinclude>
 
== Flukt til Norge - akademisk karriere ==
<onlyinclude>Etter at han kom til Norge i 1988, har Sarvendra gjort en betydelig akademisk karriere.</onlyinclude> Han har avlagt mastergrad ved ESST – Society, Science and Technology in Europe, som ligger ved [[Universitetet i Oslo]] (UiO). Videre har han mastergrad i utviklingsstudier fra [[Universitetet for miljø- og biovitenskap]] i [[Ås kommune|Ås]]. I 2011 tok han dessuten en PhD i samfunnsgeografi ved UiO.  
 
== Teater- og kulturengasjement i norsk-tamilske miljøer ==
Parallelt med studiene, har han skrevet og regissert mange teaterstykker og stått bak en rekke kulturarrangemneter. Interessen for teater ble vekket allerede i barndommen, mens han gikk på grunnskolen og gjennom oppveksten har han opptrådt som skuespiller i ulike roller og på mange scener.  


== Litteratur ==
== Litteratur ==
*Umapalan Sinnadurai: ''Tamilenes liv og historie i Norge'', Tamil Books Publication 2016.
*{{Umapalan 2016}}


==Eksterne lenker==
== Eksterne lenker ==
*[http://www.uia.no/kk/profil/alfredc UiA]
*[http://www.uia.no/kk/profil/alfredc Sarvendra Tharmalingam] på nettstedet til Universitetet i Agder. {{F1}}


{{DEFAULTSORT:Tharmalingam, Sarvendra Tharmalingam}}
{{DEFAULTSORT:Tharmalingam, Sarvendra Tharmalingam}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Journalister]]
[[Kategori:Journalister]]
[[Kategori:Skuespillere]]
[[Kategori:Skuespillere]]
[[Kategori:Tamiler i Norge]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Fødselsår ukjent]]
[[Kategori:Fødselsår ukjent]]
{{Tamiler i Norge}}
{{Tamiler i Norge}}
{{bm}}
[[Kategori:Sri Lanka]]

Sideversjonen fra 8. jul. 2021 kl. 13:08

Sarvendra Tharmalingam (ukjent fødselsår, født i Sri Lanka) er en norsk-tamilsk samfunnsviter, journalist, skuespiller og regissør, som ifølge Umapalan Sinnadurai «har vært en frontfigur i tamilens frigjøringskamp».

Kritisk journalistikk og fengselsopphold i Sri Lanka

Sarvendra er utdannet ved University of Jaffna, der han også underviste en periode før han ble assisterende redaktør i avisa Eelamurazu. Etter at India og Sri Lanka inngikk en fredsavatale i 1987 - en avtale som innebar delvis selvstyre for de tamilske områdene nord og øst på øya, i bytte mot avvæpning av tamilmilitsene - satte avisa et kritisk søkelys på avtalen, og ikke minst på de indiske styrkenes framferd overfor den tamilske befolkningen. Flere andre tamilske aviser gjorde det samme, og ifølge Umapalam Sinnadurai resulterte den kritiske journalistikken i at avislokalene ble utsatt for ødeleggelser og journalister ble arrestert og mishandlet. Også lokalene til Eelamurazu ble rasert og redaksjonen arrestert. Sarvendra satt fengslet i tre og en halv måned. Og da han slapp ut, flyktet han til Norge.

Flukt til Norge - akademisk karriere

Etter at han kom til Norge i 1988, har Sarvendra gjort en betydelig akademisk karriere. Han har avlagt mastergrad ved ESST – Society, Science and Technology in Europe, som ligger ved Universitetet i Oslo (UiO). Videre har han mastergrad i utviklingsstudier fra Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås. I 2011 tok han dessuten en PhD i samfunnsgeografi ved UiO.

Teater- og kulturengasjement i norsk-tamilske miljøer

Parallelt med studiene, har han skrevet og regissert mange teaterstykker og stått bak en rekke kulturarrangemneter. Interessen for teater ble vekket allerede i barndommen, mens han gikk på grunnskolen og gjennom oppveksten har han opptrådt som skuespiller i ulike roller og på mange scener.

Litteratur

Eksterne lenker


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Sarvendra Tharmalingam er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.