Sivert Olsen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 21: Linje 21:
[[Kategori:Personer fra Herøy kommune i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Personer fra Herøy kommune i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Personer fra Lesja kommune]]
[[Kategori:Personer fra Lesja kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1736]]
[[Kategori:Dødsfall i 1812]]

Sideversjonen fra 4. mai 2010 kl. 21:22

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Sivert Olsen (født 10. januar 1736 i Lesja, død 12. oktober 1812 i Herøy), var en handelsmann, kirkeeier og proprietær i Herøy på Sunnmøre fra 1770 til han døde. Han ble gift to ganger, første kone kom fra Molde og het Anna Olava Berg, etter at hun døde i 1785 giftet han seg på nytt i 1789 med Ingeborg Margrethe Rødseth.

Siverts foreldre var Ole Tostensen og Guro Sivertsdatter. De eide gården Lida i Lesja kommune frem til den ble videresolgt i 1742. Etter det flyttet familien trolig til Molde hvor de trolig leide grunn av Hans HolstMoldegård. Det er mulig at Sivert også gikk i lære hos Hans Holst.

Sivert jobbet for moldefirmaet Eeg og Ord som var drevet av futen Jacob Andreas Eeg og den innvandrede skotten John Ord. Ord var svoger eller svigersønn av Jacob Eeg. Den 2. august 1760 kjøpte Eeg og Ord husene på Hundsværsholmen (holmen kalles også Tyskholmen) fra kommerceråd Hans Holtermann for 1200 riksdaler, grunnen var eid av Borgund Mensalgods. Sivert er første gang nevnt på Tyskholmen i 1762, dette året er han oppført som handelssvein sammen med Jens Brandal. Etter 1764 ser det ut til at Sivert er den eneste handelssveinen på stedet.

I 1770 kjøpte han Herøy gård på auksjon for 608rd. Der startet han opp sin egen handel, trolig med den gamle eieren, Karen Sofie Høegh, sitt handelsløyve i den første tiden. Han og en annen handelsmann ved navn Christopher Tjærandson Rønneberg er regnet som de største handelsmenn i området de siste tiårene av 1700-tallet, de var begge også betydelige proprietærer og kirkeeiere. Skiftet etter Siverts første kone ble holdt i 1788, og viser hvor mye han eide da. Formuen var etter gjeld og omkostninger på 10866 riksdaler. Han eide da 26 jordeiendommer, i tillegg var han da eier av Herøy kirke og Rovde kirke, han hadde i tillegg eierskap i Volda kirke og Sande kirke.


Litteratur

  • Myrvaagnes, Per 2007: Sivert Olsen paa Herøe. Kirkeeier. Proprietair. Handelsmand. Efterslegt m.m. Eige forlag, Volda.
  • Rabben, Bjarne 1972: Herøyboka. Bygdesoga I. Herøy Sogelag.
  • Kjelland, Arnfinn 1992: Bygdebok for Lesja. Bind 2. Gards- og slektshistorie for nørdre del av Lesja hovudsokn. Lesja kommune.

Eksterne lenker