Christopher Tjærandson Rønneberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christopher Tjærandson Rønneberg (Født 4. april 1731Jæren, død 1824 i HerøySunnmøre), var den største handelsmannen i Herøy i siste del av 1700-tallet. [1]

Han kom til Herøy rundt 1750 og skal ha arbeidet for lensmann og handelsmann Frantz Johanson Rødseth frem til han i 1760 kom i tjeneste hos Kristiansundsselskapet William Gordon et firma som også kan knyttes til Fiskeoppkjøpere fra Molde og Kristiansund. Firmaet hadde oppkjøpere på Vattøy som skulle kjøpe råfisk under torskefisket. Rønneberg var trolig en av disse handelssveinene, og i skiftet etter Rødseth er det nevnt at han fikk 50 riksdaler i året fra dette firmaet.
Planen hans var trolig hele tiden å skaffe seg et handelsløyve, og da handelsmann Elias SchjelderupKriksholmen (Krigsholmen) døde og etterlot seg en enke, åpnet denne muligheten seg. Den 1. september i 1762 forlovet han og Margrethe Rasmusdatter seg, og 25. november samme år ble de gift. Rønneberg fikk bygselssetet på Kriksholmen bare fem dager etter at forlovelsen var inngått.

Det var først etter at Rønneberg kom til Kriksholmen at handelen der virkelig tok seg opp. Formuen skal ha økt år for år, og for å få avkastning på pengene investerte han dem i jord. Det finnes en historie som forteller at da han bød på gård etter gård i auksjonen etter handelsmann Jørgen Høgh i Vegsund satte Nils Wind, som var ansvarlig for auksjonen, spørsmål om han var i stand til å betale for seg. Rønneberg skal da ha fått båret opp en jernbeslått kiste full av sølvmynter, og fortsatte etter sagnet å by til kisten var tom.

I løpet av karrieren kjøpte han også handelsstedene Straumsnes, Flåvær, Fosnavåg (her satt han opp rorbu for fiskere og et hus for mottak og foredling av fisk). Fiskeværene Toftesund og Strømsholmen i Sande. I Borgund eide han Hattholmen ved Langevåg (handel og fiskemottak) og Korsneset i Ålesund. Korsneset eide han bare i tre år fra 1775 til 1778, men drev trolig handel her i den korte perioden.
Han kjøpte også to kirker, Ulstein kirke kjøpte han i 1781 for 1500 riksdaler og solgte den videre til menigheten i 1801 for 2400 rd. Hareid kirke kjøpte han i 1787 for 3100 rd. I 1806 solgte han den videre til allmuen for 3000 rd., men den lå da i aske etter en brann samme år.

Rønneberg ble boende på Kriksholmen frem til han døde i 1824. Både han og konen ble gravlagt på gamle Ulstein kirkegård der han hadde skaffet familiegravsted mens han eide Ulstein kirke (som var i hans eie fra 1788 til 1801). På gravsteinen er det inngravert at de var stamforeldre for 8 barn, 50 barnebarn og 30 oldebarn, hvor 62 stykker var i live da de døde. I skiftet hans har boet en verdi på 12436 spd, nettoverdien er 11208 spd.

Litteratur

  • Myrvaagnes, Per 2007: Sivert Olsen paa Herøe. Kirkeeier. Proprietair. Handelsmand. Efterslegt m.m. Eige forlag, Volda.
  • Rabben, Bjarne 1972: Herøyboka. Bygdesoga I. Herøy Sogelag.
  • Rabben, Bjarne 1980: Herøyboka. Gardar og folk II. Herøy Sogelag.
  • Rabben, Bjarne 1982: Folk ved havet. Fiskarsoge for Sunnmøre og Romsdal I. Tida fram til 1900. Sunnmøre Fiskarlag og Romsdal Fiskarlag.

Kilder

  1. Rabben, Bjarne. 1982. Folk ved havet. Fiskarsoge for Sunnmøre og Romsdal I. Tida fram til 1900. Sunnmøre Fiskarlag og Romsdal Fiskarlag. Side 102

Eksterne lenker