Slaget på Re 1163

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. okt. 2010 kl. 12:06 av Kristian Hunskaar (samtale | bidrag) (Mer hendelser)
Hopp til navigering Hopp til søk

Slaget på Re er den vanlige betegnelsen på kampene som fant sted på Re i Ramnes (nåværende Re kommune) i henholdsvis 1163 og 1177. Denne artikkelen handler om kampene mellom Erling Skakke og Sigurd jarl 20. februar 1163. Det har vært diskutert hvor kampene egentlig fant sted, da Re som bygdenavn dekket et større område, og det ikke med sikkerhet kan pekes ut noen gård med navnet. Høsten 2010 har ei gruppe arkeologer funnet pilspisser og andre gjenstander som kan stamme fra kampene, på gården Søndre Linnestad i Ramnes.

De skriftlige kildene

Slaget på Re i 1163 er beskrevet i de to sagaene Fagrskinna og Heimskringla (Snorres kongesagaer). Fagrskinna er den eldste av disse to sagaene, og Snorre Sturlason ser ut til å brukt Fagrskinna som kilde da han skrev Heimskringla på 1220-tallet. Nedtegnelsene er altså gjort senest 60-70 år etter at begivenheten fant sted, noe som gir Fagrskinna - og i neste omgang Heimskringla - relativt stor troverdighet på dette punktet.

Hendelsene

Vinteren 1163 satt Erling Skakke, som kjempet for kongedømmet på vegne av sin lille sønn Magnus Erlingsson, i Tønsberg. Opposisjonen var ledet av Sigurd jarl på vegne av kongsemnet Sigurd markusfostre. I begynnelsen av fastenfikk Erling melding om at jarlen ville gå mot ham, og derfor hadde han speidere ute. 19. februar fikk han melding om at Sigurd og hans menn var «oppe på Re». Re er et gammelt navn bygdenavn som siden har blitt erstattet av Ramnes. Kanskje kan Re også ha vært navn på en gård. Samme kveld tok Erling ut av Tønsberg med en hær på 1300 mann, der det var to mann på hvert skjold og hver hest.

Etter at Erling hadde lagt i vei med mennene sine, kom speidere dem i møte. Heimskringla følger Fagrskinna i de aller fleste detaljer, men på dette punktet er det avvik. Mens Fagrskinna forteller at Sigurd jarl og hans 500 mann var «a Dinnduxstaðum», beretter Heimskringla at de var «på Re, på en gård som heter Ramnes» («á Ré, á þeim bœ er Rafnnes heitir»).

Slag eller kamp?

Våpenkonflikten har tradisjonelt blitt betegnet som et slag, men det kan med god grunn hevdes at dette er en overdrivelse. De skriftlige kildene benytter ordet orrusta, som best kan oversettes med kamp. Stridighetene involverte relativt små flokker, og Sigurd jarls menn kom raskt på defensiven og trakk seg unna. På den annen side har de aller fleste stridighetene som sagaene forteller om, fått betegnelsen slag - alt fra større kamper som slaget på Stiklestad til mindre kamper som slaget på Kalvskinnet.

Arkeologiske utgravinger

Høsten 2010 fant ei gruppe arkeologer ledet av Kjersti Jacobsen pilspisser og spydspisser på et jorde på gården Søndre Linnestad i Ramnes. Arkeologene hadde på forhånd plukket ut området som et sannsynlig åsted for slaget eller kampene, basert på sagaenes kortfattede beskrivelser av terrenget. Dessuten kunne Fagrskinnas «Dinnduxstaðir» være identisk med Linnestad. På grunn av landheving må terrenget nødvendigvis ha endret seg noe siden 1100-tallet, i den forstand at Storelva må ha gravd seg ned. De skriftlige kildene dokumenterer heller ikke at det ble skutt piler. Likevel er det god grunn til å tro åstedet for «Slaget på Re» i 1163 nå er funnet.

Kilder