Solbjørsparken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Solbjørsparken''' var noe så sjeldent som en offentlig park midt ute på bondelandet. Parken ble anlagt ca. 1890 på grunnen til garden Solbjør i Nordlia i ...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Solbjørsparken''' var noe så sjeldent som en offentlig park midt ute på bondelandet. Parken ble anlagt ca. 1890 på grunnen til garden [[Solbjør (Nordlia)|Solbjør]] i [[Nordlia]] i [[Østre Toten kommune]]. Den var trulig i bruk til litt ut i mellomkrigstida. Stedsnavnet Solbjørsparken og vegsvingen ''Parkesvingen'' brukes imidlertid fortsatt. I området ved parken ligger det nå (2009) flere bolighus.  
'''Solbjørsparken''' var noe så sjeldent som en offentlig park midt ute på bondelandet. Parken ble anlagt ca. 1890 på grunnen til garden [[Solbjør (Nordlia)|Solbjør]] i [[Nordlia]] i [[Østre Toten kommune]], ca. 200 m øst for [[Haugkrysset]]. Den var i bruk til litt ut på 1900-tallet. Stedsnavna Solbjørsparken og ''Parkesvingen'' nyttes derimot fortsatt. I området ved parken ligger det nå (2009) flere bolighus.  


Etter at en parsell av hovedvegen (''chausseen'') mellom [[Kapp]] og [[Raufoss]] åpna i 1890, fikk Solbjør igjen ei urasjonell "snyte" på andre sida av vegen. Dette var trulig den direkte foranledningen til at det kunne bygges en park her. Sammen med naboene på gardene [[Haug (Nordlia)|Haug]] og [[Berg (Nordlia)|Berg]] anla Solbjørsfolka et parkanlegg her. I noteringsboka til [[Ole Christian Haug]] går det fram at grus til gangene ble kjørt fra Bergsskauen. I 1893 skulle det arrangeres en kaffefest her til inntekt for ofrene for [[Verdalsraset]], men festen ble avlyst på grunn av dårlig vær!
Etter at en parsell av hovedvegen (''chausseen'') mellom [[Kapp]] og [[Raufoss]] åpna i 1890, fikk Solbjør igjen ei urasjonell "snyte" på andre sida av vegen. Dette var trulig den direkte foranledningen til at det kunne bygges en park her. Sammen med naboene på gardene [[Haug (Nordlia)|Haug]] og [[Berg (Nordlia)|Berg]] anla Solbjørsfolka et parkanlegg her. I noteringsboka til [[Ole Christian Haug]] går det fram at 60 lass grus til gangene ble kjørt fra Bergsskauen. I motsetning til andre samlingsplasser på bygda, som dansesletter og såkalte "tramper", var Solbjørsparken trulig et ganske forseggjort anlegg.
 
I dagboka si nevner Haug flere tilstelninger som fant sted her: I 1890 var det høstfest med ølservering. Da var også dansegolvet ferdig. 209 personer betalte inngangsbillett, 1/3 av alle voksne innbyggere i Nordlia. Andre arrangement ble kalt "kaffefester", og da ble det sikkert ikke servert alkohol. I 1893 skulle det arrangeres en kaffefest her til inntekt for ofrene for [[Verdalsraset]], men festen ble avlyst på grunn av dårlig vær! I 1902 og 1903 var det kaffefester til inntekt for den nybygde [[Nordlia kirke|Nordli-kjørkja]]. Haug hadde vært formann i byggekomiteen. 17. mai 1903 møtte også elevene fra [[Bjørnsgård skole]] her før de gikk til hovedarrangementet på [[Faukalmoen]].
 
 
 
== Kilder og litteratur==
 
*''Ole Christian Haugs noteringsbok'', [[Mjøsmuseet]]s arkiv (TM 0056).




[[Kategori:Nordlia]]
[[Kategori:Nordlia]]

Sideversjonen fra 3. des. 2009 kl. 13:24

Solbjørsparken var noe så sjeldent som en offentlig park midt ute på bondelandet. Parken ble anlagt ca. 1890 på grunnen til garden Solbjør i Nordlia i Østre Toten kommune, ca. 200 m øst for Haugkrysset. Den var i bruk til litt ut på 1900-tallet. Stedsnavna Solbjørsparken og Parkesvingen nyttes derimot fortsatt. I området ved parken ligger det nå (2009) flere bolighus.

Etter at en parsell av hovedvegen (chausseen) mellom Kapp og Raufoss åpna i 1890, fikk Solbjør igjen ei urasjonell "snyte" på andre sida av vegen. Dette var trulig den direkte foranledningen til at det kunne bygges en park her. Sammen med naboene på gardene Haug og Berg anla Solbjørsfolka et parkanlegg her. I noteringsboka til Ole Christian Haug går det fram at 60 lass grus til gangene ble kjørt fra Bergsskauen. I motsetning til andre samlingsplasser på bygda, som dansesletter og såkalte "tramper", var Solbjørsparken trulig et ganske forseggjort anlegg.

I dagboka si nevner Haug flere tilstelninger som fant sted her: I 1890 var det høstfest med ølservering. Da var også dansegolvet ferdig. 209 personer betalte inngangsbillett, 1/3 av alle voksne innbyggere i Nordlia. Andre arrangement ble kalt "kaffefester", og da ble det sikkert ikke servert alkohol. I 1893 skulle det arrangeres en kaffefest her til inntekt for ofrene for Verdalsraset, men festen ble avlyst på grunn av dårlig vær! I 1902 og 1903 var det kaffefester til inntekt for den nybygde Nordli-kjørkja. Haug hadde vært formann i byggekomiteen. 17. mai 1903 møtte også elevene fra Bjørnsgård skole her før de gikk til hovedarrangementet på Faukalmoen.


Kilder og litteratur

  • Ole Christian Haugs noteringsbok, Mjøsmuseets arkiv (TM 0056).