Torggata bad

Torggata bad, Torggata 16 i Oslo, oppført 1925-1935 i nyklassisisme, ark. Christian Morgenstierne og Arne Eide var tidligere et offentlig bad som ble solgt til private og lagt ned i 1980. I dag huser bygningen serveringssteder, forretningslokaler og konsertlokaler (fra 1986).

Torggata bad
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Bakgrunn

 
Christiania Dampvaskeri som ny. Den hadde tre sidefløyer til en sentralbygning.
Foto: Andreas Ludvig Søborg/Oslo Museum (1860-årene).

Utover på 1800-tallet fikk personlig hygiene større oppmerksomhet og bevissthet som en forutsetning for bedre helse og forebygging av smitte. Bygging av offentlige bad ble et viktig alternativ til badebaljer og vaskevannsfat.

I 1861 sto Thorvald Meyer bak byggingen av Christiania Dampvaskeri på denne tomten som da hadde adresse til Nedre Torvegate. Meyer donerte anstalten til Kristiania kommune i 1863, og den fikk senere navnet Torvegadens Vadske og Badeanstalt.

Anstalten var en kombinasjon av et vaskeri og en badeanstalt. Badeanstalten var kjønnsdelt og hadde tolv førsteklasses og seksten annenklasses karbad. Karbaderne kunne selv regulere badetemperaturen. Brukerne av førsteklassebadet fikk utdelt «Kam, Børste, Klædesbørste, Tøfler, 2 Haandklæder» og disponerte separate rom med badekar, servant og speil. Kvinnene hadde i tillegg eget avkledningsværelse.

Vaskeriet var et høyt luftig rom, men lufteluker i taket for å slippe ut den varme dampen som vaskingen medførte. Vaskeriet hadde 38 «Vadskeindretninger» med kar til koking, vasking og skylling, samt to dampdrevne «Centrifugalmaskiner». I tillegg var det tørkerom samt strykejern og dampruller til felles avbenyttelse.

Bygging

 
Badebygningen i 1920-åra. Plankegjerdet i venstre bildekant er avsperring av Vaskeribakken i forbindelse med at denne ble bortregulert til Henrik Ibsens gate, nå Hammersborggata.
Foto: Oslo byarkiv

Grunnsteinen ble lagt ned 1. september 1924, og badet ble bygget i tre etapper. Første etappe var fløyen mot Badstugata, mens andre etapper var hovedfasaden mot Arbeidersamfunnets plass, den gang Ole Bulls plass og fløyen mot Vaskeribakken, dagens Hammersborggata.

Den siste etappen var selve svømmehallen med tilhørende lokaler, og som ble tatt i bruk 1. desember 1932.

Anlegg

Den nyklassisistiske bygningen er i tre fulle etasjer og hovedfasaden på Torggata og Arbeidersamfunnets plass har en bedt anlagt trapp med en dorisk søylegang.

Anlegget hadde svømmehall, romerbad, dusj og egne avdelinger for karbad. Badet ble svært populært, og besøket var på sitt høyeste på 1940-tallet med rundt en million besøkende i året.

I dag

Konsertlokalene i tilknytning til Rockefeller Music Hall har adkomst fra Mariboes gate, og denne delen til bygningen har adresse til denne, 1-3-5a-b-c.

Klubblokalet John Dee ligger mot og har adkomst fra Hammersborggata, denne delen av bygningen har adresse til denne, nr. 15.

Den delen av bygningen som vender mot Badstugata har adresse til denne, 2-4-6-8.

Vernet

Bygningen, med omliggende hensynssone (fortausarealet) ble vernet etter Plan- og bygningsloven 10. oktober 2013.

Kilder


Koordinater: 59.91594° N 10.75055° Ø