Trondenes Samvirkelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. okt. 2011 kl. 16:46 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Ny side: '''Vågen Samvirkelag''' ble stiftet i 1945 og etablerte utsalg i det som er kjent som «Kvitbrygga i Vika». Midt på 1950-tallet ble det bygd ny forretning ved veien, da ble foretake...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Vågen Samvirkelag ble stiftet i 1945 og etablerte utsalg i det som er kjent som «Kvitbrygga i Vika». Midt på 1950-tallet ble det bygd ny forretning ved veien, da ble foretaket også omdøpt til Trondenes Samvirkelag, men i daglig tale fikk foreningen navn etter beliggenheten: «Samvirkelaget i Vika». Utviklingen stoppet Ervikfolkets kooperative eksperiment allerede tidlig i 1960-åra.

Laget stiftes

Lagets konstitusjonsprotokoll, beretninger og regnskapsutskrift for de første år befinner seg i Riksarkivets samling ; [[[1]|Felleskatalogen for Arkviverket: Arkiv: PA-1394 Coop NKL BA]], og her ser vi at laget ble stiftet i 1945. To av lagets fremste tillitsmenn gjennom alle år var gardbrukerne Kristian Kulseng og Terje Normann fra henholdsvis nedre og øvre Røkenes. De kilder vi har vært i kontakt med hevder at Karl Killengren som hadde drevet butikk i Vika ble lagets første bestyrer. Det har ikke lykkes å finne ut hvor lenge han var i stillingen, men vi vet at han ble avløst av Erling Evensen.

«Kvinner selv sto opp og strede som de vare menn»

I 1949 fikk Harstad Kooperative Kvindeforening anmodning om å bistå kvinner i Ervik med omegn med å starte sin kvinneforening. Så vidt vites kom den i gang i februar 1949 under ledelse av Judith Pedersen fra Kaltdalen.

Ny butikk og betjening

Det viste seg snart at butikkens beliggenhet ikke svarte til kundenes forventninger om moderne forretningsvirksomhet. Og midt på 1950-tallet vedtok styret/generalforsamling å bygge ny butikk ved fylkesveg 867 – Ervikveien. Samme år som nybutikken ble innviet, i 1955 kom det også ny bestyrer. Det ble Kåre Nilsen, som da kom fra Bardu Samvirkelag hvor han var avdelingsbestyrer for jernvareavdelingen.

«Samvirkelaget i Vika»

Samtidig med Kåre Nilsen vet vi at Birgit Bjørnstad fra Undlandet var ansatt som ekspeditør. Hun hadde i henhold til hva hennes mann Bjørn kunne fortelle, startet der allerede mens butikken holdt hus i Kvitbrygga, sammen med bestyrer Evensen. Etter at fru Bjørnstad sluttet kom det en ny ung dame; frøken Rigmor Jensen fra Gryllefjord i Torsken kommuneSenja. Frøken Jensen var reist heimefra allerede i 15-årsalderen, da hun fikk plass på Kaffistova på Sortland. Men i august 1957 kom hun til det både hun og andre benevnte Samvirkelaget i Vika, og ble der til i januar 1960.

Vareutvalget utvides med lager for Harstad

Så seint som midt i 1950-åra var Vågen Samvirkelag / Samvirkelaget i Vika som da hadde skifta navn til Trondenes Samvirkelag en nokså typisk utstyrt landhandel. Her foregikk selvsagt all kolonialhandel per løsvekt i tillegg til at den også førte manufaktur og noe sten- og krustøy inklusive annet husgeråd. Gunnar Reppen husker at det armbåndsuret han fikk til konfirmasjonen i 1952 var kjøpt på Samvirkelaget i Vågen. Butikken var særs tungvint og da heller ikke økonomien var den beste, ble det et slit for betjeningen å søke og få til lønnsom drift. Det ble foretatt en utbygging av Samvirkelaget, som ble benyttet som varelager for Harstad Samvirkelag, og sannsynligvis ble den lille lastebilen som laget anskaffet blant annet brukt til å frakte varer fra dette lageret til Harstad Samvirkelags mange avdelinger rundt om i byen.

Utkonkurrert

Selv med sin nye beliggenhet i lokaler beregnet på å møte konkurransen fra private kjøpmenn, så klarte ikke Samvirkelaget i Vika å møte framtida. Det er blitt hevdet at byggekostnadene med nybutikken var det som tok knekken på laget. Men det kan vel også ha vært selve utviklingen: Det at folk som bor i områdene rundt byen begynte å gjøre sine innkjøp i byens større spesialforretninger med bedre utvalg av varer. Etter som tida gikk var det jo også stadig flere som fikk privatbil, som igjen gjorde det lettere å handle lenger unna heimen. Den eksakte slutt for laget i Vika har det ikke lykkes å finne ut av, men flere nevner året 1965.

Kilder

Samtaler med

  • Rigmor Andreassen (født Jensen)
  • Bjørn Bjørnstad (gift med Birgit Bjørnstad)
  • Sverre Kulseng (sønn av Kristian Kulseng)
  • Kåre Nilsen (bestyrer ved Trondenes Samvirkelag 1955-1960)
  • Tore Engdal Normann (barnebarn av Terje Normann)
  • Gunnar Reppen (Oppvokst i Vika)
  • Perny Andrea Strømme (søster av fru Svanhild Nilsen)


  • Harstad Kooperative Kvindeforening: Protokoll for 13. februar 1945 – 11. januar 1966.
  • Norges Kooperative Kvinneforbund: 40 års beretning : Samt beretninger og regnskaper for 1948 og 1949, Oslo 1950
  • Internett: Arkivverket – Felleskatalogen for Arkivverket PA-1394 Coop NKL BA :[2]