Tryterud Gård og Pensjonat

Tryterud Gård og Pensjonat, også kalt Tryterud Hotell, var et overnattingssted på gården Østre Tryterud i Øvre Eiker kommune. Pensjonatet var i drift fra 1938 til 1951.

Det var eieren av Tryterud, enkefru Petra Braathen, som tok initiativ til dette da det ble satt opp ny hovedbygning på gården. Den ble bygd stor nok til at det var plass til en del overnattingsgjester. Turisthotellet åpnet påsken 1938, men alt i slutten av mai samme år brant den nye bygningen. Den ble straks gjenreist, og pensjonatet åpnet på nytt påsken 1939. Gjesteprotokollen viser at det var godt belegg i påsken, med 13 gjester. På denne tiden var det fortsatt kun bilvei sørover gjennom Vestfold, og gjestene kom vesentlig fra Drammen og byene i Vestfold og Østfold. Pensjonatet hadde i alt 18 senger fordelt på 9 værelser, men bare ett felles bad.

Petra Braathen døde i 1939, men de voksne barna som fortsatt bodde hjemme, førte driften videre fram til 1951. I løpet av krigen ble Eikernveien fullført, slik at en også fikk veiforbindelse nordover til resten av Buskerud. I 1946 var døgnprisen kr.12, og vertinne var Audhild Braathen.[1]

Siste besøkende skrev seg inn ved pensjonatet 21. mars 1951. Det var ekspeditrise Hjørdis Hansen fra Drammen.


Referanser


Kilder

  • Tryterud gård]
  • Eiker Arkiv. Samlyd-0151: Samtale mellom Arne Thorkildsen og Bjarne Braathen, 23/11-1990