Vaterlandsparken

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. feb. 2024 kl. 10:09 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bysten av Ólafia Jóhannsdóttir i parken. «Stuperne» kan skimtes i bakgrunnen
Foto: Chris Nyborg

Vaterlandsparken er en liten park på Vaterland i Oslo. Den er bare på omkring 90 x 75 meter, og ligger mellom Vaterlands bru, Akerselva, Oslo Plaza og Lilletorget.

Tomta parken ligger på ble stående igjen da området ble nyutvikla etter saneringa av Vaterland. Den var regulert til bygging av et islamsk kultursenter, men dette ble aldri igangsatt. Tomta var allikevel i lang tid kjent som «moskétomta». I 1993/1994 opparbeida Oslo kommuen parken, etter planer fra 13.3 Landskapsarkitekter og A. Haukeland Landskapsarkitekter.

Midt i parken står siden 2004 en byste av den islandske kvinnesakspioneren og sosialarbeideren Ólafia Jóhannsdóttir, utført av Kristinn Pjetursson i 1930, tidligere plassert utenfor Grønland T-banestasjon og senest på Olafiaplassen rett øst for Vaterlands bru. Hun jobbet for vanskeligstilte i området, og bodde blant annet i Smalgangen 4 ikke langt unna. Ved Akerselva overfor sørenden av parken henger skulpturen «Dykkar Installasjon», ofte kalt «Stupere» (seks stupere spent fast i vaiere, som gir inntrykk av at de er på vei mot vannspeilet), utført av Ola Enstad og satt opp i 1990.

Kilder

Koordinater: 59.913177° N 10.757055° Ø