Øståsen (boligstrøk i Nordre Follo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Øståsen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Blokkene i Furumoen borettslag sto ferdige i 1967.
Foto: Leif-Harald Ruud (2008).

Øståsen er et område i Nordre Follo, avgrenset av Kolbotn i sørvest, Hellerasten i øst/sørøst, Augestadgrenda i nord/nordvest og Tårnåsen i nordøst. Samtlige husstander i området har i dag postadresse Tårnåsen, men da utbyggingen skjedde i 2. halvdel av sekstiårene ble Øståsen til en viss grad regnet som en del av Hellerasten.

Historie

Da utbyggingen av Hellerasten skjøt fart på 1950-tallet, lå det et myrlendt skogsområde vest og nordvest for de nye boligfeltene. Her gikk blant annet skoleveien til barna som i starten benyttet Kolbotn skole, og det var nok ikke alltid lett å komme seg tørrskodd den ene eller andre veien.

Midt på sekstitallet ble området regulert til utbygging, og høsten 1967 flyttet de første beboerne inn i Furumoen Borettslag i Hareveien og Røyskattveien, samtidig som Hellerasten skole sto ferdig i Hareveien 42. I tillegg ble det oppført et stort antall eneboliger i Rådyrveien og Hareveien, og etterhvert kom både barnehage, kirke og omsorgsboliger i Kornmoveien.

Fram til 2008 lå fortsatt fabrikkbygningene til Sætre Kjeksfabrikk AS på det store, åpne området mellom Valhallaveien og Kornmoveien nord for Hellerasten skole. Produksjonen var blitt flyttet til Sverige allerede i 2002, men først seks år senere begynte rivingen av anlegget. I 2013 kunne så de første beboerne flytte inn på Kornmoenga, som består av både blokker og rekkehus og markerer grensen mot Tårnåsen.

Infrastruktur og kommunikasjon

Området er godt utstyrt med atkomstveier både fra nord og sør, og i tillegg er det kort avstand til de tre busslinjene som betjener Valhallaveien. Med utbyggingen av Nordre Skrenten og Søndre Skrenten rundt 1970 fikk også beboerne en tilfredsstillende gangveiforbindelse til Kolbotn sentrum.

Litteratur og kilder