(For her er det) Solskinn og sang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av Alf Prøysen i Nittedal
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Hollendergata 6.
Foto: Chris Nyborg (2013)

«(For her er det) Solskinn og sang» er ei vise. Melodien ble skrevet av Bjarne Amdahl. Teksten ble skrevet av Alf Prøysen. Visa ble laget til TV-serien Kanutten og Romeo Clive, hvor Prøysen - i rollen som gatesangeren Romeo Clive Sandersen Olsén - framførte den i bakgården til Hollendergata 6 i Oslo.

I teksten er det en referanse til at sangeren er i Tomtegata 40. Denne gata ble bortregulert under saneringa av Vaterland i 1960-åra og hadde høyeste nummer som nr. 28.

Hogne Moe, daglig leder for Prøysen-huset, uttalte dette til nettavisa GD.no 2. juni 2014:

Det er spesielt å tenke på at Alf Prøysen var i nettopp denne bakgården som 12-åring. Han fikk en tur til hovedstaden i «førkonfirmasjonsgave», og besøkte sin storesøster som hadde huspost i en av leilighetene. En av dagene kom det en trubadur inn i bakgården, og Alf skal ha uttrykt følgende til sin søster: «Slik musiker skal jeg også bli når jeg blir voksen». Storesøster var nok ikke like begeistret for tanken, og ingen kunne den gangen ane at Alf fikk så rett i sine drømmer.

Kanutten ble for øvrig spilt av Anne-Cath. Vestly.

TV-serien ble laget i 1963, 1967 og 1968.

Alf Prøysen spilte i 1950 inn en sang om en annen musiker, lirekassemannen «Klunkerud», til tekst av Hans Aleksander Hansen.

Innspillinger

  • Alf Prøysen med Ragnar Danielsens orkester. Innspilt 4. juni 1962. Utgitt på singlen Philips P 353 200 PF.
  • Gatesangerne. Utgitt på CD-platen Gatesangerne (Majorselskapet MSCD 1127) i 1995.

Kilder

Utgående lenker