Aaddukaal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aaddukkal som aktivt blir brukt av husholdninger i Tamil Eelam
Foto: Meera Sockalingam (2024).

Aaddukkal (ஆட்டுக்கல் på tamilsk) er et tradisjonelt eelam-tamilsk kjøkkenredskap som var mye brukt før elektrisiteten kom. Det ble også mye brukt i perioden da elektrisitet ble forbudt i Tamil Eelam under borgerkrigen. Den består av en stor stein med et hull i midten. For å knuse og male ingredienser i denne steinen, brukes et redskap kalt kulavi. Aaddukkal har vært en essensiell del av matlagingen i Tamil Eelam, spesielt for å lage deig til retter som dosai, ved å mose ingredienser som urad dal (urdbønner).

Vedlikehold

Over tid vil bruken av aaddukkal medføre at overflaten blir slitt og glatt, noe som gjør det vanskeligere å male ingredienser effektivt. For å gjenopprette den humpete teksturen på steinen, pleide en person å gå gjennom gatene og tilby tjenester for å bearbeide steinen. Dette gjorde det mulig å fortsette å bruke aaddukkal til maling av ingredienser på en effektiv måte, slik at man ikke trengte å kjøpe en ny.

Fordelene med aaddukkal

Bruken av aaddukkal gir en mykere og jevnere tekstur på matvarene. Selv om moderne elektriske apparater har tatt over mye av arbeidet, har aaddukkal fortsatt sin plass i kjøkkenet på grunn av de gode resultatene den gir. Bruk av redskapet gir også god trening for armene, en fysisk fordel som har gått tapt med overgangen til elektriske apparater.

Gjenbruk

Det er nå en trend å gå tilbake til tradisjonelle redskaper, inkludert aaddukkal. En moderne tilpasning er å sette en elektrisk kvern i hullet til aaddukkal, noe som kombinerer fordelene ved tradisjonell og moderne matlaging. Aaddukkal er fortsatt en verdsatt del av kjøkkenet til tamiler, selv i en tid hvor elektrisitet dominerer.

Se også

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Aaddukaal er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.