Aass bryggeri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Aass bryggeri i Drammen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Aass bryggeri (P. Ltz. Aass AS) er et ølbryggeri og mineralvannfabrikk med adresse Ole Steens gate 10 på Bragernes i Drammen. Bedriften har siden etableringen i 1834 vært lokalisert på samme sted, med flere utvidelser av bygningsmassen. Det er rundt 100 ansatte i bedriften, som fra 2013 ledes av femte generasjon Aass.

Historie

Bryggeriet ble grunnlagt i 1834 som Ole Pehrsons ølbryggeri og mineralvannfabrikk. Etter å ha hatt flere eiere, ble bedriften i 1866, etter den store bybrannen, overtatt av Poul Lauritz Aass (1836-1904). I 1866 strakte eiendommen seg fra Drammenselva helt opp til nåværende Flors gate, et større område enn bryggeriet disponerer i dag.

Da Poul Lauritz Aass døde i 1904 overtok sønnen Jens Landmark Aass som merkantil- og teknisk direktør, og siden har bedriften vært i Aass-familiens eie. Fra 2013 er femte generasjon Aass i ledelsen for bedriften ved Christian August K. Aass, sønn av Terje Aass (f. 1942), som var leder i over 30 år.

Siden Schous bryggeri i Oslo ble nedlagt i 1981, har Aass bryggeri markedsført seg som landets eldste. Schous bryggeri regnet 1821 som sitt grunnleggingsår mens Aass regner 1834. Schous benyttet grunnleggingsåret for et eldre, eksisterende bryggeri som sitt utgangspunkt, i likhet med Aass.

Produkter

Aass bryggeri produserer hovedsakelig øl for det norske markedet, med noe eksport. Bedriften produserer i tillegg egenutviklet mineralvann samt varemerket Solo, som eies sammen med flere andre produsenter. Det står også bak en egen akevitt, navngitt etter bedriftens grunnlegger.

Galleri

Kilder og referanser