Agathe Grøndahl

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Agathe Backer-Grøndahl)
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Agathe Grøndahl. ca. 1900.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.

Agathe Backer Grøndahl (født 1847 i Holmestrand, død 4. juni 1907 i Kristiania) var pianist og komponist. Hun var datter av konsul, skipsreder og forretningsmann Nils Backer (1815–77) og Sofie Smith Petersen (1819–82), og ble gift i 1875 med kordirigent og sangpedagog Olaus Andreas (Olam) Grøndahl (1847-1923). Hun var søster av kunstneren Harriet Backer (1845-1932).

Backer Grøndahls musikalske anlegg viste seg allerede mens hun var barn, bl.a. begynte hun tidlig å komponere småstykker. I mange år var hun en sentral skikkelse i vårt lands musikkliv, spesielt kjent for sine romanser. Hun ga en rekke konserter og tok flittig del ved kammermusikkaftener både i Norge og i det store utland. Konsertvirksomheten måtte hun etter hvert innstille på grunn av sviktende helse. Hun var en betydningsfull komponist med en opusliste på 70 nummer. I tillegg kommer at hun har skrevet ca. 190 romanser, ca. 120 klaverstykker, arrangert mer enn 50 folketoner og mer.

Fra 1893 til sin død bodde Agathe Grøndahl på eiendommen Odden, Heimlibakken 1, på Ormøya.

Galleri

Kilder og referanser


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

.

Eksterne lenker