Akers Bakeri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfheims Bakeri og konditori, Akers Bakeri AS
Foto: Finn Egil Johannesen (2012).

Akers Bakeri AS holder til i Rosenvolds gate 4 i Nybyen i Sandefjord. Det har vært drevet bakeri i den samme bygningen siden slutten av 1800-tallet. Fra 1937 het det Alfheim Bakeri og Konditori. Nytt eierskifte skjedde i 1980, og i 1984 ble navnet endret til Akers Bakeri og Konditori.

Bakeridrift før 1937

Den delen av bygget som vender ut mot Rosenvolds gate, sies å være oppført på 1870-tallet. Tomtene mellom Ruklabekken og oppover vestsiden av Rosenvolds gate, tidligere Vestre Gade, var i løpet av 1876–1877 til salgs fra I.C. Andersen, som eide gård nr. 171.

Den første som drev bakeri i bygningen, var Ove Anton Christophersen (1845–1934).[1] I følge baker Erland Alfheim hadde det vært bakeri der siden 1878. Christophersen drev også med utstrakt utleie av ledige rom og værelser på eiendommen og annonserte hyppig for dette gjennom hele 1880- og 1890-tallet.

Bakermester Fredrik Moe (1887–1948) fra Tjøme tok over driften 26. mars 1929.[2] Han bodde i Schrøeters gate 13 og begynte opprinnelig som baker på hvalfangst. Ved hans 60-årsdag i 1947 sto det å lese i Vestfold Fremtid at han drev bakeriet i 10 år, selv om 8 år ville vært mer korrekt.[3]

Alfheims Bakeri og konditori

I 1937 solgte Moe bedriften til baker Erland Alfheim (1913–2001), og firmanavnet ble endret til Alfheims Bakeri og Konditori. 16. februar 1938 overtok han Rosenvolds gate 4 etter Pauline Christophersen, enken etter Ove Anton. Erland Alfheim var av bondeslekt i Stokke, men kom som sine brødre til Sandefjord. Han gikk inn i bakeryrket og overtok bakeriet 24 år gammel.[4]

Bak bakerforretningen lå – og ligger fortsatt i 2024 – bakeriet, med ovner, maskiner og alt som trengs for å være et bakeri som baker «alt». Erland Alfheim bodde i første etasje med kona Signe og datteren Åse Marie. I andre etasje bodde familien Pedersen.

Finn Egil Johannesen minnes at det under krigen var det fint å være venn med bakerens datter:

Under krigen var det fint å være venn med Åse Marie, for da kom vi inn på bakeriet og fikk blant annet eggekrem sprutet direkte i munnen. Det var stort, fordi under krigen var det ikke egg å få kjøpt, men Alfheim var jo nødt til å bake – også for tyskerne, og bakeriet fikk dermed de varene de trengte. Hvis bakeren ikke bakte for tyskerne, ville de nok stengt bakeriet hans. Et lite konditori er det også i bakerbutikken hvor man kunne få kjøpt kaffe – brus og noe attåt. Alfheims Bakeri er kjent for å ha svært gode varer, og spesielt huskes skolebrødene, med eggekrem, melis og kokos-strø, disse er fortsatt svært populære. For de som bodde i Nybyen var det jo så lettvint og fint, der hadde de Alfheim med brød og kaker, og tvers over gaten Reidar Hansen Kolonial og på hjørnet i samme bygget, melkebutikken – det reneste sentrum i Nybyen. For «nybyenungane» var det moro å holde seg i nærheten der, fordi der kom alle forbi på sin vandring til butikken eller til byen, og nesten alle hadde de kallenavn – sånn var det i Nybyen.  

Etter krigen kom de allierte soldatene, og da som regel amerikanske soldater, som kjørte Jeep og hentet bakervarer til forlegningen i Bugården, de tidligere brakkene til tyskerne. Det var stas, og som regel fikk «nybyenungane» tyggegummi, Wrigley's, av dem.

Eierskifte fra Alfheim til Aker.

Sandefjords Blad skrev 31. januar 1981:

I en mannsalder eller mer har folk i Nybyen spist brød og kaker fra Erland Alfheims bakeri i Rosenvolds gate 4. Det var stor sorg, ja, nærmest bestyrtelse, da Alfheim kunngjorde at han sluttet som baker i fjor. Både bakeren og hans bakeri var blitt en institusjon i Nybyen.

Desto større var gleden da en ung mann fra Stavern uventet dukket opp kort etter, og friskt og freidig erklærte at han aktet å fortsette det velrenommerte bakeri i Erland Alfheims fotspor. Og slik ble det. Det var like før folk i Nybyen flagget, forteller en lokalkjent person.

«Dette går bra. Jeg trives utmerket», sier den unge og nye baker fra Stavern, og tørker hvetemel av fingrene. Haakan [sic] Aker er 23 år, og har etter snaue to måneder slått seg til ro i Nybyen og Rosenvolds gate. Han sang i bakeriet da vi ankom, akkompagnert av bjelleklang fra dørklokken og kassaapparatet. Kanskje var det Bør Børson jr.s kjente wienerbrødsang fra Størens bakeri, lett omskrevet, slik Rolv Wesenlund sang den i sin musical?[5]

Akers bakeri og konditori fra 1984

68 år gammel, etter nesten 44 år som driver av Alfheims bakeri og konditori, besluttet Erland Alfheim å selge, og 3. november 1980 var salget i orden. Det var den 23 år gamle bakeren og konditoren Haakon Aker fra Stavern som overtok. 5. juni 1984 kjøpte han også Rosenvolds gate 4. Navnet på bakeriet ble nå forandret til Akers Bakeri og Konditori. Haakon Aker opparbeidet seg fort stor respekt, og bakeriet fortsatte å være populært.

I september 1995, etter 15 års drift, bestemte Aker seg for å selge.[6] Det var Fritz Fredriksen som overtok både bakeriet og eiendommen. Som sine forgjengere drev Fredriksen bakeriet til stor tilfredshet for Nybyenfolk og andre Sandefjordsfolk. Kneippen fra Akers er viden kjent.[7] Men å drive som baker er ingen «dans på roser», det er opp før andre og det er å holde på til kvelden kommer, ferier er nok heller ikke så lett å få til og i en alder av 69 år, bestemte han seg for å selge etter å ha drevet i 27 år fra 1995 til 2022.[8]

I august 2022 overtok Magdalena Haponik og Elisabeth Hagen Kåsen det tradisjonsrike bakeriet. De to unge kvinnene hadde bransjeerfaring både som bakere og konditorer. Kundene var svært positive. Bakeriet, med røtter tilbake til slutten av 1870-tallet, har pr 2024 dokumentert drift gjennom snart 150 år.

Galleri

Referanser

  1. Ove Anton Christophersen i Historisk befolkningsregister.
  2. Sandefjords Blad, 27. mars 1929, annonse. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Vestfold Fremtid 1947.10.03. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Sandefjords Blad, 24. november 1973. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Sandefjords Blad, 31. januar 1981. Digital versjonNettbiblioteket.
  6. Sandefjords Blad, 31. januar 1981. Digital versjonNettbiblioteket.
  7. Hos oss er det andre boller. Annonsørinnhold fra Nettavisen, besøkt 27. januar 2024.
  8. Selger bakeriet. I: Sandefjords Blad 2021.04.21. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.13286° N 10.21629° Ø

Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.