Al-Noor Islamic Centre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Al-Noor Islamic Centre, ANIC, sin logo.

Al-Noor Islamic Centre, (ANIC) er et muslimsk trossamfunn i Bærum grunnlagt i 1983. Inntil 6. juli 2005 var de en søsterorganisasjon i Central Jamaat-e Ahle- Sunnat Norway. Organisasjonen ble opprinnelig stiftet under navnet Jamaat-e Ahle- Sunnat Asker og Bærum men har siden oppstart vært kjent på folkemunne som «Bærum-moskeen».

Hovedformålet er å representere det muslimske samfunnet i Bærum og dele islamsk lære gjennom undervisning i Koranen og Sunnah for både troene og ikke-troende. Det er gruppeundervisning for barn over 6 år flere dager i uken i tillegg til ukentlig undervisning for menn og kvinner i moskeen som ledes av imamen. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement og brobygging mellom medlemmene og lokalsamfunnet i regi av Al-Noor Islamic Centre.

Moské-bygningen

Moskeen ligger i Ringeriksveien 202 på Skui i bygningen til tidligere Bærums Meieri og Handelsforening - Ica Skui. Den inneholder idag to store bønnerom i 1. etasje og utleieleiligheter i 2. og 3. etasje.

Moskébesøk

ANIC tar imot interesserte som ønsker omvisning i moskeen. Skoleelever, studenter, barnehager og alle andre er hjertelig velkomne til omvisninger og et lite foredrag om islam, om moskeens aktiviteter og besvarelser av spørsmål de besøkende måtte ha.

Moskeen ber om at de besøkende følger alminnelig skikk og bruk for påkledning i religiøse rom.

Terrorangrepet 2019

Lørdag den 10. august 2019 skjøt den 21 år gamle Philip Manshaus seg gjennom nødutgangen, og løsnet skudd inne i moskéen. Han ble overmannet av Muhammad Rafiq og Mohammed Iqbal Javed før han rakk å forårsake alvorlig fysisk skade. Manshaus ble varetektsfengslet og tiltalt for handlingene. Rettssaken mot ham startet den 7. mai 2020 i Asker og Bærum tingrett. Den avsluttes 26. mai 2020. Tiltalen gjelder terrorhandling i moskéen, og drap på søsteren i familiehjemmet i Bærum der både Manshaus og søsteren bodde.

Tildeling av Medaljen for edel dåd til Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal

Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal ble i statsråd 24. juni 2020 tildelt medaljen for edel dåd for sine handlinger under angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum 10. august 2019. Rafiq og Iqbal avverget angrepet mot moskeen og forhindret tap av liv.

Muhammad Rafiq er tildelt medaljen for edel dåd i gull. Rafiq utmerket seg med en ekstraordinær innsats i overmanningen av gjerningsmannen, og utførte en usedvanlig fremragende redningsdåd.

Mohammad Iqbal er tildelt medaljen for edel dåd i sølv. Iqbal innsats var avgjørende for at gjerningsmannen ble overmannet.

- Rafiq og Iqbal havnet i en forferdelig dramatisk situasjon, der deres mot og snarrådighet avverget det som kunne blitt et mye verre angrep. Jeg takker dem for innsatsen, uttalte næringsminister Iselin Nybø (V).

Den offisielle overrekkelsen av medaljene er under planlegging og vil skje over sommeren 2020.

10. august-minnesenter

10. august-minnesenter tar utgangspunkt i moskéangrepet 10. august 2019 og er plassert ved Al-Noor-moskeen i Bærum. Senteret skal ha argusøyne på hatytringer og fordommer og drive med forebyggende virksomhet. Hawa Muuse er styremedlem i stiftelsen og understreker at senteret er drevet av stiftelsen uavhengig av moskeen. Nå håper hun senteret etter hvert kan bli et kunnskapssenter med forebyggende informasjon rettet særlig mot barn og unge. Stiftelsen ønsker også å støtte opp om norsk terrorforskning. Regjeringsmedlemmene Guri Melby og Jan Tore Sanner besøkte 10. august-minnesenteret 29. juni 2020. Melby uttalte at hun støtter arbeidet med å sette tema knyttet til terrorisme og radikalisering på dagsordenen, og formidle kunnskap til ungdom og befolkningen for øvrig. Hvorvidt senteret får økonomisk støtte er imidlertid foreløpig uavklart. – Det er positivt at noe så traumatisk også kan føre til et engasjement og samfunnsnyttig arbeid, sa statsråden til NTB.

Evaluering av politiets og PSTs håndtering av terrorhendelsen i Bærum den 10. august 2019

Den 13. september 2019 ble det utstedt et felles mandat fra Politidirektoratet, PST, og Oslo politidistrikt, som kunngjorde at et eksternt utvalg under ledelse av Anja Dalgaard-Nielsen skulle evaluere politiets og PSTs håndtering av terrorhendelsen i Bærum den 10. august 2019. Formålet med evalueringen skulle være å identifisere læringspunkter om hva som gikk bra og hva som kunne vært gjort bedre knyttet til formidling og oppfølging av PSTs trusselvurderinger knyttet til høyreekstremisme, tipshåndteringen, og den operative håndteringen av hendelsen ved Al-Noor-moskeen.

Utvalget har bestått av Anja Dalgaard-Nielsen (leder), Jørn Rye Eriksen, Morten Løw Hansen, Jakob Ilum, Bushra Ishaq, Jacob Aasland Ravndal og Helge Renå.

Utvalget presenterte resultatet offentlig på en pressekonferanse torsdag 2. juli 2020 kl. 12.00 i Politidirektoratets lokaler i Fritjof Nansens vei 14, Majorstua.

Tilstede under pressekonferansen var evalueringsutvalgets leder, Anja Dalgaard-Nielsen, Ph.d. og leder for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, politidirektør, Benedicte Bjørnland, sjef for PST, Hans-Sverre Sjøvold og politimester Oslo, Beate Gangås.

Kilder


Koordinater: 59.91979° N 10.45972° Ø