Iselin Nybø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Iselin Nybø.
Foto: Stortingets bildegalleri

Iselin Nybø (født 14. mai 1981 i Randaberg) er jurist og Venstre-politiker. Hun ble i 2018 forsknings- og høyere utdanningsminister i Erna Solbergs regjering. I 2020 ble hun næringsminister i samme regjering, og satt i denne posisjonen til regjeringa gikk av i oktober 2021.

Hun vokste opp i Randaberg, men har i senere år bodd i Stavanger. Hun fullførte jusutdanning ved Universitetet i Bergen i 2006. Nybø har arbeidet hos Skatteetaten, og hun har vært ansatt ved advokatkontor med skatterett som hovedområde.

Hennes politiske karriere starta som lokalpolitiker i Randaberg. I perioden 1999–2003 var hun medlem av hovedutvalget for nærmiljø og kultur der, og i perioden 2003–2007 var hun medlem av kommunestyret og hovedutvalget for oppvekst og levekår. I 2007 hadde hun flytta til Stavanger, der hun kom inn i bystyret og formannskapet. I 2013 ble hun så valgt inn på Stortinget, der hun ble første nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Hun ble gjenvalgt til bystyret i Stavanger i 2015, men måtte få permisjon så lenge hun satt på Stortinget. Hun ble ikke innvalgt til Stortinget i 2017, men allerede i januar 2018 måtte hun igjen få permisjon fra bystyret da hun ble utnevnt til statsråd.

Hun ble forsknings- og høyere utdanningsminister da Venstre kom inn i regjeringa i januar 2018. Dette var en ny statsrådpost, men man hadde også tidligere hatt en todeling av kunnskapsfeltet. Da Fremskrittspartiet i januar 2020 trakk seg ut av regjeringa, ble det en ny omorganisering. Nybø ble da næringsminister, og erstatta Torbjørn Røe Isaksen. Som del av avtalen mellom de tre regjeringspartiene er det den med lengst ansiennitet av Venstres statsråder som er stedfortredende statsminister, og da Trine Skei Grande trakk seg i mars 2020 ble denne oppgaven lagt til Nybø.

Litteratur og kilder