Albatross II (Tenviksbåt 1998)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Albatross II
Albatross.jpg
Egennavn: Albatross II
Båttype Tenviksbåt
Lengde 24 fot
Byggeår 1998
Framdriftsmidler: Seil og årer
Kommune Sandefjord kommune
Lagstilhørighet: Gokstad kystlag
Nåværende eier: Gokstad kystlag

Tenviksbåten Albatross II ble bygget i Gokstad kystlags lokaler på Huvikslippen i Sandefjord. Båten er en kopi av en Tenviksbåt som ble funnet i 1995 dypt inne i skogen. Tenviksbåten har fått sitt navn etter gården Tenvik i Ula, der det ble bygget denne båttypen gjennom en årrekke. Gården Tenvik lå en kilometer fra sjøen, og båtene måtte fraktes ved hjelp av hest og slede, hjul og rulle når de skulle settes på vannet.

Båten som ble funnet i 1995, var i en dårlig forfatning, men Gokstad kystlag gjorde et forsøk på å berge båten uten å lykkes. Båten ble imidlertid tatt vare på for fremtiden.

Deretter begynte arbeidet med å bygge en kopi. Daværende leder av Norsk Maritimt Museum, Arne Emil Christensen, holdt kurs i oppmåling og tegning for kystlagets ildsjeler, som etter å ha innhentet finansiell drahjelp fra blant andre Vestfold fylkeskommune og Sandefjord kommune kunne starte byggingen av en kopi. Den nye båten ble som originalen 24 fot lang, klinkerbygget med både spanter og hud i eik fra Tenvik gård. Til tross for at båtbyggerskuret gikk opp i flammer i januar 1999 ble selve båten berget, og samme sommer kunne den sjøsettes.

Høsten 2000 var den ferdig utstyrt med rigg og 42 kvadratmeter seil, fordelt på klyver, fokk storseil og toppseil. Innvendig var det plassert 450 kg bly som ballast. Båten er i dag i Gokstad kystlags eie. Det bevarte eksemplaret av Tenvikbåten har antagelig vært brukt som sildebåt, men har neppe skilt seg nevneverdig ut fra tilsvarende båter brukt til losing

Filmer på Youtube om byggingen av Tenviksbåten

https://www.youtube.com/watch?v=xvWGoJL8Jew&feature=player_embedded