Vestfold

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Vestfold fylkeskommune)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfold
07 Vestfold vapen.png
Fylkesnummer 07
Basisdata
Adm.senter Tønsberg
Areal 2224.37  km²
Andel land 2156.61  km²
Andel vann 67.76  km²
Folketall 238 509 (2012)
Internettside Internettside

Vestfold er et landskap og fylke som ligger vest for Oslofjorden. Det grenser til Buskerud i nord og til Telemark i vest. Fylkesadministrasjonen holder til i Tønsberg. Vestfolds øvrige byer er Horten, Holmestrand, Larvik, Sandefjord, Svelvik og Åsgårdstrand.

Vestfold har en lang historie. Fold(in) er et eldgammelt navn på Oslofjorden, og Vestfold er en betegnelse på landet vest for fjorden. Westfaldingi (vestfoldinger) er omtalt så tidlig som i 843, da de angrep Loire-området. Ifølge Snorre kom Harald Hårfagres farsslekt, den såkalte ynglingeætta, fra Vestfold. De majestetiske Borrehaugene og utgravningen av Osebergskipet og Gokstadskipet viser at mektige slekter hadde sete i Vestfold, men de fleste moderne historikere tviler på at Harald Hårfagre stammet fra Vestfold. Vestfold var mest sannsynlig styrt av småkonger som sto under dansk overhøyhet.

I middelalderen var Tønsberg én av landets viktigste byer, og da Norge ble delt inn i len, fikk den nordlige delen av Vestfold navnet Tønsberg len. Den sørlige delen ble til Brunla len. I løpet av 1670-tallet ble Vestfold omgjort til de to grevskapene Jarlsberg og Brunla. Grevskapsordninga besto til 1821, da grevskapene ble slått sammen til Jarlsberg og Laurvig amt. I 1919 ble navnet endret til Vestfold fylke.

Den høyeste åsen i Vestfold er Skibergfjell, som på sitt høyeste er 632 meter over havet.

Vestfold Husflidslag har rekonstruert mannsbunad til fylket.

Kommuner i Vestfold

Tidligere kommuner i Vestfold

Kommuneinndelingen mellom 1943 og 1963.


Fylker
Fylkesinndelingen
Østfold · Akershus · Oslo · Hedmark · Oppland · Buskerud · Vestfold
Norges riksvåpen
Telemark · Aust-Agder · Vest-Agder · Rogaland · Hordaland · Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal · Trøndelag · Nordland · Troms · Finnmark
Andre områder: Svalbard · Polarområdene