Vestfold

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vestfold fylkeskommune»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfold
07 Vestfold vapen.png
Fylkesnummer 39
Basisdata
Adm.senter Tønsberg
Areal 0  km²
Andel land 0  km²
Andel vann 0  km²
Folketall (2018)
Internettside Internettside

Vestfold er et landskap og fylke som ligger vest for Oslofjorden. Det grenser til Buskerud i nord, til Telemark i vest og Østfold over Oslofjorden i øst. Fylkesadministrasjonen holder til i Tønsberg. Vestfolds øvrige byer er Horten, Holmestrand, Larvik, Sandefjord, Svelvik og Åsgårdstrand. 1. januar 2020 ble Vestfold slått sammen med Telemark som en del av Regionreformen 2014–2018, med det nye navnet Vestfold og Telemark fylke, men 1. januar 2024 ble storfylket oppløst, slik at Vestfold igjen ble et eget fylke.

Vestfold har en lang historie. Fold(in) er et eldgammelt navn på Oslofjorden, og Vestfold er en betegnelse på landet vest for fjorden. Westfaldingi (vestfoldinger) er omtalt så tidlig som i 843, da de angrep Loire-området. Ifølge Snorre kom Harald Hårfagres farsslekt, den såkalte ynglingeætta, fra Vestfold. De majestetiske Borrehaugene og utgravningen av Osebergskipet og Gokstadskipet viser at mektige slekter hadde sete i Vestfold, men de fleste moderne historikere tviler på at Harald Hårfagre stammet fra Vestfold. Vestfold var mest sannsynlig styrt av småkonger som sto under dansk overhøyhet.

I middelalderen var Tønsberg én av landets viktigste byer, og da Norge ble delt inn i len, fikk den nordlige delen av Vestfold navnet Tønsberg len. Den sørlige delen ble til Brunla len. I løpet av 1670-tallet ble Vestfold omgjort til de to grevskapene Jarlsberg og Brunla. Grevskapsordninga besto til 1821, da grevskapene ble slått sammen til Jarlsberg og Laurvig amt. I 1919 ble navnet endret til Vestfold fylke.

Den høyeste åsen i Vestfold er Skibergfjell, som på sitt høyeste er 632 meter over havet.

Vestfold Husflidslag har rekonstruert mannsbunad til fylket.

Kommuner i Vestfold

Liste over kommuner i fylket pr. 1. januar 2024.

Den 1. januar 2020 trådte følgende kommuneendringer i kraft:

Tidligere kommuner i Vestfold

Kommuneinndelingen mellom 1943 og 1963.

Se også

Eksternt stoff