Albert Blehr (1805–1872)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Som amtsfysikus hadde Blehr sitt virke på Sanderud sjukehus i Stange, og han bodde også ei tid på garden Sanderud.
Foto: Anna Eikeland

Albert Blehr (født 1805 i Brevik, død 1872) var amtsfysikus, altså fylkeslege, i Hedmark. Han bodde ei tid på garden Sanderud i Stange, og kjøpte så i 1848 Lille Lundgård samme sted og bosatte seg der med familien.

Blehr vokste opp i Brevik, som sønn av skipsreder og trelasthandler Peder Smith Blehr. I 1830-åra ble han amtsfysikus i Hedmark og fikk hele fylket unntatt Solør og Odal som embetsdistrikt. I 1833 kjøpte amtet inn gardene Sanderud og Blårud og etablerte Sanderud sjukehus der. Dette var opprinnelig amtssjukehus, og fra 1908 også «asyl for sinnssyke».

Blehr ble 30. oktober 1837 gift med Maren Wilhelmine Ludovica Kathinka Stenersen (1818–77) fra Blæstad i Vang. Paret fikk flere barn, blant annet juristen og den seinere statsministeren Otto Blehr (1847-1927), og dattera Anne Dorothea Blehr (1849-), gift med ingeniør Otto Schønheyder. I Norsk biografisk leksikon skriver Per Fuglum om Otto Blehr at «Barndomshjemmet var preget av grundtvigianismens folkelige og nasjonale ideer og stod i nær kontakt med østlandske folkehøyskolekretser». Det framgår ikke av dette om også Albert Blehr var prega av folkeskoleånden, eller om det skyldtes kona Maren, som var tanta til Christopher Bruun.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker