Alf Engen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Engen
Foto: Eiker Erkiv

Alf Engen (1909-97) var en av tidenes mest allsidige skiløpere. Han ble født i Mjøndalen 15. mai 1909, som den eldste av de tre verdensberømte Engenbrødrene. I hopp, langrenn, utfor, og slalåm, var Alf amerikansk mester, i alt 16 ganger! Han satte verdensrekord i hopp, og var nordamerikansk mester i 1937. En gang satte han ny verdensrekord to ganger i løpet av en dag. Han var trener for den amerikanske skitroppen til OL i 1948. Alf Engen døde i 1997.

Ærespriser han mottok var:

  • Århundrets skiløper (1950),
  • Helms Hall of Fame(1970),
  • Intermountain Ski School Director of the year (1974),
  • Proffesional Ski Instructors of America,
  • Intermountain Division Hall of Fame (1989),
  • One of the Founders of American Skiing (1994).

Han deltok også i åtte helaftens spillefilmer. Fordi han var en mester til å gå på ski i løssnø, og i å lære andre det samme, ble han kjent som «den amerikanske løssnø-teknikkens far». Han ledet Alta skiskole i 40 år, og en av Amerikas mest kjente skibakker «Alf High Rustler» i Alta, er oppkalt etter ham. Alf hadde mye av æren for at sporten ble fremmet i hele verden og i Intermountain West. Han hjalp til med å starte over 30 viktige skiområder i USA: Alta i Utah, Brighton og Snowbasin. Bogus Basin i Idaho og Magic Mountain. Wyomings Snow King Mountain i Jackson Hole. Et av hans største bidrag til skisporten var å hjelpe andre med å starte Deseret News Free School i 1948 der han også var direktør i mange år.

Mer enn 225.000 mennesker har begynt å gå på ski på grunn av dette unike programmet, og interessen for skisporten i regionen er stadig økende.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Eiker Leksikons logo.jpeg Alf Engen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!