Amal Aden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Amal Aden (født 1983 i Somalia) er forfatter, samfunnsdebattant og foredragsholder. Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid for likestilling, integrering, ytringsfrihet og andre sentrale demokratiske verdier. Hun har også vært fast spaltist i Dag og Tid og Dagbladet.

Hun vokste opp som gatebarn i Somalia etter å ha mista familien i et bombeangrep. Hun kom til Norge som flyktning i 1996. Her møtte hun et system som ikke klarte å hjelpe henne, og hun var en tid i et rusmiljø i Oslo før hun klarte å snu livet rundt. Da hadde hun et annet navn – Amal Aden er et pseudonym hun tok før hun i 2008 ga ut sin første bok. Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne ble den første i en rekke bøker som med utgangspunkt i hennes eget liv tar for seg utfordringer og muligheter for minoriteter, og spesielt for kvinner. I Min drøm om frihet fra 2009 fortalte hun åpent som sitt eget liv som gatebarn i Somalia, og om sin tid i rusmiljøet i Oslo.

Hun har også tatt tak i de spesielle utfordringene som møter de som er «minoriteter i minoriteter». I boka Om håpet glipper, er alt tapt. Homofile flyktninger fra 2012 tok hun for seg de store utfordringene man møter når man som homofil innvandrer havner i et dobbelt utenforskap. Også dette har grunnlag i egne erfaringer; etter at hun sto fram som lesbisk opplevde hun å bli utsatt for vold og hets fra en del av sine muslimske trosfeller. Den 8. november 2013 ble hun fysisk angrepet av to somaliske kvinner. Hun ble slått med ei veske, og fikk hjernerystelse samt at brillene ble ødelagt. Det verste, fortalte hun kort tid etter, var at hun ikke følte seg trygg lenger. Som følge av trusler og vold måtte hun gå med voldsalarm[1]

Med dette utgangspunktet er det ikke til å undre seg over at Amal Aden har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt engasjement, sitt mot og kanskje ikke minst på grunn av sin utholdenhet. Vi kan spesielt nevne Zola-prisen (2010), YS' likestillingspris (2011), Amnestyprisen (2013), Erik Byes minnepris (2014) og Gina Krog-prisen (2016).

I 2011 ble hun medlem av Den kulturelle skolesekkens faglige råd.

Aden har i en årrekke vært fast spaltist i Dag og Tid.

Bibliografi

Referanser

  1. Artikkel i Dag og Tid 2013-11-22. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder