Ambrosia Tønnesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Byste av Edvard Grieg som står i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Foto: Marthe Glad

Ambrosia Tønnesen (28. januar 1859 i Ålesund, død 21. januar 1948) var billedhugger, og regnes som den første kvinnelige norske skulptør som kunne leve av kunstnervirket.

Hun var datter av skipsfører Abraham Tønnesen (1818–68) og Thomine Jonasen (1820–1909), og forble ugift.

Selv om hun ikke hadde noen formell utdannelse, arbeida Tønnesen fra hun var 19 til hun var 25 som lærer i Bergen. Parallelt studerte hun tegning og modellering ved Bergens tekniske aftenskole og ved Karl Uchermanns malerskole.

Første gang hun stilte ut, var i Bergens kunstforening i 1884, hvor hun deltok med to malerier og et relieff av Karen Elisabeth Boye, som Tønnesen losjerte hos. I 1885 fikk hun stipend som lot henne reise til København for å studere. I et halvt år studerte hun maleri hos Bertha Wegmann i København, og kom her i kontakt med flere andre norske kunstnere. Deretter begynte hun å studere under billedhuggeren Stephan Sinding, som vanligvis ikke oppfordra kvinner å bli billedhuggere. Høsten 1885 dro hun videre til Berlin for å studere under billedhuggeren Albert Wolff, som Sinding hadde studert under.

I Berlin studerte Tønnesen, men hun fikk også portrettoppdrag. Dessuten deltok hun med verker på Høstutstillingen i Kristiania og Bergen. Etter to år i Berlin dro hun til Paris, hvor hun bodde og virka i ti år. I Paris studerte hun under billedhuggeren René de Saint-Marceaux. Hun gikk dessuten på Académie Colarossi under J. A. Injalbert og fikk gratis studieplass mot at hun underiste medlelevene sine når læreren ikke var til stede. I Paris lærte hun å hugge i marmor, og her møtte hun den atten år eldre Mary Banks, som hun skulle tilbringe de neste tretti åra med.

Etter ti år i Paris vendte hun tilbake til Norge.

Tønnesen var mottaker av den svenske kongelige medaljen Litteris et Artibus, som siden 1853 har vært utdelt for fortjenester innen kunst, særlig musikk, scenisk opptreden og litteratur.

Litteratur