Ambrosia Tønnesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Byste av Edvard Grieg som står i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Foto: Marthe Glad

Ambrosia Tønnesen (1859-1948) var billedhugger, og regnes som den første kvinnelige norske skulptør som kunne leve av kunstnervirket. Selv om hun ikke hadde noen formell utdannelse, arbeida hun fra hun var 19 til hun var 25 som lærer hun i Bergen. Parallellt studerte hun tegning og modellering ved Bergens tekniske aftenskole og ved Karl Uchermanns malerskole.

Første gang hun stilte ut, var i Bergens kunstforening i 1884, hvor hun deltok med to malerier og et relieff av Karen Elisabeth Boye, som Tønnesen losjerte hos. I 1885 fikk hun stipend som lot henne reise til København for å studere. I et halvt år studerte hun maleri hos Bertha Wegmann i København, og kom her i kontakt med flere andre norske kunstnere. Deretter begynte hun å studere under billedhuggeren Stephan Sinding, som vanligvis ikke oppfordra kvinner å bli billedhuggere. Høsten 1885 dro hun videre til Berlin for å studere under billedhuggeren Albert Wolff, som Sinding hadde studert under.

I Berlin studerte hun, men hun fikk også portrettoppdrag. Dessuten deltok hun med verker på Høstutstillingen i Kristiania og Bergen. Etter to år i Berlin dro hun til Paris, hvor hun bodde og virka i ti år. I Paris studerte hun under billedhuggeren René de Saint-Marceaux. Hun gikk dessuten på Académie Colarossi under J. A. Injalbert og fikk gratis studieplass mot at hun underiste medlelevene sine når læreren ikke var til stede. I Paris lærte hun å hugge i marmor, og her møtte hun den atten år eldre Mary Banks, som hun skulle tilbringe de neste tretti åra med.

Etter ti år i Paris vendte hun tilbake til Norge.

Litteratur