Amund Larsen Gulden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Amund Larsen Gulden (født 1823, død 1901) var gardbruker og ordfører i Gran kommune. Han er også kjent som en av de første amatørfotografer i Norge.

Kameraet hans ble stilt ut på en utstilling ved Hadeland folkemuseum i 1981. På åpningen av denne utstillingen holdt Robert Meyer foredrag om «Norges første amatørfotograf, Amund Larsen Gulden fra Gran». Kameraet, et camera obscura, er kalt det eldste bevarte fotografiapparat i Norge. Dette apparatet og et kopieringsapparat ble kjøpt av "Instrumentmager Hr. Lund i Christiania". Amund Gulden begynte å fotografere i 1846, og var aktiv til sin død i 1901.

Gulden var gift med Maren Elisabeth Pettersdatter, født ca. 1839 i nabobygda Søndre Land. Ifølge folketellinga for 1875 hadde de sju barn, tre døtre og fire sønner. På den store garden Gullen (Gulden) bodde det også tre tjenestejenter og en tjenestegutt.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Amund Larsen Gulden er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!