Andøya

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Andøya, med Andenes i fokus.
Foto: Vilhelm Skappel (1956).

Andøya (nordsamisk Ánddásoulu) er med et areal på 489,67 kvadratkilometer Norges tiende største øy. Den ligger i Andøy kommune, som også omfatter en del av Hinnøya. Største tettsted er Andenes, som ligger på nordspissen av øya og som har omkring 2700 innbyggere. Omkring 4700 av kommunens 4900 innbyggere bor på Andøya.

Navnet har ikke noe med ender å gjøre; det kommer fra det norrøne navnet Ǫmd, senere forvanska til Ǫnd. Betydningen er ikke kjent, men dette navnet er brukt i flere sagaer.

Mer enn halvparten av øya, 263 kvadratkilometer, består av myrområder, og øya er kjent for store forekomster av multer. Rundt myrområdene er det en del bratte fjellpartier, med høyeste punkt på Kvasstinden, 705 moh. På Ramsåsfeltet finnes den eneste norske kullforekomsten utafor Svalbard. På dette feltet, som oppsto i jura- og krittperiodene, er det også betydelige mengder fossiler, og det er funnet blant annet et fossil etter en tre meter lang fiskeøgle der.

Det er funnet trekull som er datert omkring 11 000 år tilbake, hvlket tilsier at det var menneskelig aktivitet på øya i steinalderen. Et ringtunanlegg fra eldre jernalder på Åse har trolig vært et lokalt høvdingsete.

Andøya Space Center, tidligere Andøya rakettskytefelt, skytes det opp forskningsraketter og det slippes ut forskningsballonger. Senteret ligger i Oksebåsen, rundt ei halv mil sørøst for Andenes. I 1995 ble en rakett skutt opp fra Andøya Space Center uten at russiske radarstasjoner var orientert, og den ble feiltolka som et Trident-missil avfyrt av en amerikansk ubåt. Dette førte til at Russland satte sitt atomarsenal i alarmberedskap. Det viste seg at russiske myndigheter var orientert, uten at dette hadde filtrert ned til radarstasjonene. Hendelsen er kjent som raketthendelsen på Andøya.

Tett på Andenes ligger også Andøya flystasjon, som ble vedtatt nedlagt i 2016. I og med at Forsvaret er den største arbeidsgiveren i kommunen har dette vært et omstridt vedtak. Sivil lufttransport går over Andøya lufthavn, Andenes, som er samlokalisert med flystasjonen.

Tettstedet Bleik har sitt oppgav i en gård fra merovingertida, omkring 600 e.Kr. Senere oppsto det et fiskevær der, som så har utvikla seg til et tettsted. Bleik er et av få steder i Norge der man finner noe som er tilnærma likt landsbybebyggelse slik man kjenner det i andre europeiske land.

Litteratur og kilder