Andabeløy (gavlbåt, 1939)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andabeløy
Andabeloy.jpg
Egennavn: Andabeløy
Båttype Gavlbåt/vabåt
Lengde 32,2 fot
Største bredde 10,5 fot
Byggeår 1939
Båtbygger: Lars Tjørve
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Lister Diesel, 60hk, 1960 mod.
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya kystlag


Den 32 fot store notbåten «Andabeløy» ble bygget på Andabeløy i 1939 som gavlbåt. Den er kravellbygd, furu på furu. Lars Tjørve ved Brekneholmen båtbyggeri på Lista bygget den om omkring 1960, og la da på to bordganger og bygget krysserhekk. I forbindelse med ombyggingen ble skroget revet ned til vannlinja. I dag sitter det i en 60 hk Listerdiesel fra ca. 1960. Maskinen ble overhalt i 1995, da ble båten også slippsatt. Motorfundamentet er i stål. Propellen er en 2-bladet bronsepropell fra den opprinnelige Grenaamotoren som satt i.

Erling Abrahamsen kjøpte båten i 1960. Den ble senere solgt til en fisker på Forsand ved Stavanger, men Abrahamsen savnet båten han likte så godt. Han kjøpte den tilbake i 1980. Abrahamsen drev lystfiske etter sild og brisling i Lyngdals- og Kristiansandsfjorden, snurrevadfiske i Listafjorden og på Siragrunnen, notfiske etter makrell, makrelldorging og reketråling i Listafjorden med den. Under notfiske var bemanningen 4 mann, under snurrevadfiske 2.

Båten er svært byrig, dvs. den laster godt. I følge Abrahamsen kunne den ta mer enn 8 tonn på dekk. De andre fiskerne i området kalte den for en rauhålsdbåd fordi det som regel er umulig å se om den har fangst ombord.

Fylkeskonservatoren i Vest-Agder fikk en henvendelse fra eieren som var interessert i at notbruket ble bevart. Hovedutvalget for næring, samferdsel og miljø i fylkeskommunen bevilget penger til kjøp av båten med utstyr, for bevaring på Bragdøya. Eier er Bragdøya kystlag.

Vinteren 2002 ble den plassert i dokka på Bredalsholmen for restaurering. Restaureringen ble ferdig og båten levert tilbake i oktober 2005. Den ligger i opplag i indre havn foran småbåtbua der sluttarbeidene skal gjøres.

I 2015 ble båten lagt til opphogging.