Anna Mossevig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Mossevig er gravlagt på Gamlebyen gravlund (Oslo), hvor det i 1915 ble satt opp en minnebauta.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Anne Mossevig drev manufakturforretning i Schweigaards gate 50 i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Anna Mossevig (1856 – 1905) var selvstendig næringsdrivende i Kristiania og kvinnesaksforkjemper. Hun var født i Fredrikshald (Halden). Faren var reder og skipper på egen skute, men gikk konkurs, og familien flyttet til Kristiania.

Etter rundt ti år i jobb og lære i Kristiania, blant annet hos Hanna Fresch (mote- og manufakturforhandler på Grünerløkka), startet Mossevig i 1883, sammen med barnedomsvenninnen Mathilde Theodora Nordby, sin egen manufakturforretning på Grønland (Schweigaardsgate 50). Denne forretningen drev hun til sin død i 1905.

Mossevig ble den første formann i Kristiania Kvinnelige Handelstandsforening i 1890. Hun satt i vervet til 1896. I 1896 ble hun det første kvinnelige folkevalgte medlemmet av skolestyret i Kristiania, og ble med det den første kvinne som ble folkevalgt til et kommunalt tillitsverv i hovedstaden. I 1899 ble hun valgt inn i Fattigstyret i Kristiania.

Anne Mossevig var med på å stifte Kvindestemmeretsforeningen i 1885. Hun hadde flere verv i foreningen, som styremedlem og viseformann.

I et intervju med bladet Urd (19. oktober 1901) uttalte Mossevig:

Naar jeg har arbeidet for Kvindesagen, saa har det været, fordi jeg selv har følt mig saa lykkelig ved at være selvstendig, og derfor gjerne vilde hjælpe andre til det. ... Jeg har bare ført et ganske almindeligt praktisk Liv, jeg har bare været en af Underofficerene. Ideerne er kommet fra de andre.

I folketellingen i 1900 er hun registrert på samme adresse som forretningen, Schweigaards gate 50, i en husstand som i tillegg til henne selv besto av samarbeidspartneren Mathilde Nordby, to pleiedøtre og to tjenestepiker.

Anna Mossevig er gravlagt på Gamlebyen gravlund i Oslo. Gravminnet, i form av en bauta, ble avduket 21. mars 1915, gitt av Kristiania Kvinnelige Handelstandsforening.

Kilde og referanser

Eksterne lenker