Anna Mossevig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Mossevig portrettert i forbindelse med formannsvervet i Oslo Kvinnelige Handelsforening mellom 1890 og 1896.
Foto: Ukjent, Anno Museum.

Anna Mossevig (født 24. april 1856 i Fredrikshald, død 22. august 1905 i Kristiania) var selvstendig næringsdrivende i Kristiania og kvinnesaksforkjemper. Hun var født i Fredrikshald (Halden). Faren var reder og skipper på egen skute, men gikk konkurs, og familien flyttet til Kristiania.

Etter rundt ti år i jobb og lære i Kristiania, blant annet hos Hanna Fresch (mote- og manufakturforhandler på Grünerløkka), startet Mossevig i 1883, sammen med barndomsvenninnen Mathilde Theodora Nordby, sin egen manufakturforretning på Grønland (Schweigaardsgate 50). Denne forretningen, Anna Mossevig og Co (AMC), også kalt Compagniet, drev hun til sin død i 1905.

Mossevig ble den første formann i Kristiania Kvinnelige Handelsstandsforening i 1890. Hun satt i vervet til 1896. I 1896 ble hun det første kvinnelige folkevalgte medlemmet av skolestyret i Kristiania, og ble med det den første kvinne som ble folkevalgt til et kommunalt tillitsverv i hovedstaden. I 1899 ble hun valgt inn i Fattigstyret i Kristiania.

Anne Mossevig var med på å stifte Kvindestemmeretsforeningen i 1885. Hun hadde flere verv i foreningen, som styremedlem og viseformann.

I et intervju med bladet Urd (19. oktober 1901) uttalte Mossevig:

Naar jeg har arbeidet for Kvindesagen, saa har det været, fordi jeg selv har følt mig saa lykkelig ved at være selvstendig, og derfor gjerne vilde hjælpe andre til det. ... Jeg har bare ført et ganske almindeligt praktisk Liv, jeg har bare været en af Underofficerene. Ideerne er kommet fra de andre.

I folketellingen for 1891 bodde hun på adressen Grønlandsgata 18 i Kristiania. Her bodde blant andre også Mathilde Nordby som "Logerende hørende til Familien, Kompagnon". I folketellingen i 1900 er Mossevig registrert på samme adresse som forretningen, Schweigaards gate 50, i en husstand som i tillegg til henne selv besto av samarbeidspartneren Mathilde Nordby, to pleiedøtre og to tjenestepiker.

Anna Mossevig er gravlagt på Gamlebyen gravlund i Oslo. Gravminnet, i form av en bauta, ble avduket 21. mars 1915, gitt av Kristiania Kvinnelige Handelstandsforening.

Kilde og referanser