Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter (Asker og Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Annai Poopathi Tamilsk kultursenter, avd. Asker og Bærum ble etablert den 26. februar 2005 på Høvik skole i Bærum. Kultursenteret er en frivillig organisasjon som ble stiftet med det formål å styrke tamilenes samhold og kulturelle identitet. Organisasjonen ble opprettet på initiativ fra Maheswaran Nadarajah, Kamaladas Subramanian og Kannan Nagendram. Det første styret besto av Kannan Nagendram, Sivakumary Kuhendram og Kuganathan Naganthan. Kannan var også organisasjonens første leder og hadde vervet fram til 2011. Fra 2011 og til 2022 var Egalanathan Seevaratnam daglig leder, før Kannan Nagendram igjen påtok seg denne rollen i 2023. I dag holder kultursenteret til på Nadderud videregående skole, Bekkestua i Bærum, og underviser til sammen 12 tamilklasser, to engelskklasser og en leksehjelpklasse.

Senterets aktiviteter

Siden etableringen i 2005 har senteret tatt iniatitivet til en rekke ulike og årvisse arrangementer, som spenner over alt fra sportsturneringer til kulturkvelder. I 2020 og 2021 ble imidlertid flere av arrangementene kansellert på grunn av koronapandemien.

Sportsturnering

I samarbeid med Annai Poopathi Drammen avholdes det sportsturneringer hvert år. Den holdes annet hvert år i Asker og Bærum eller Drammen. Alle årstrinn deltar i turneringene. Deltakerne mottar til slutt premier for sin innsats.

Skidag

I samarbeid med Asker og Bærum tamilinayam arrangeres det en årlig skitur til Kongsberg. Her deltar både elever og voksne. Ved siden av vinteraktivitetene gis det mulighet til å grille mat.

Thai pongal feiring

Høytiden Thai Pongal arrangeres i januar hvert år. Thai Pongal feires med de andre 6 Annai Poopathi-avdelingene i Oslo og omegn. Feiringen holder som oftest til i et lokale i Oslo. Enkelte årstrinn fremfører sanger, dans eller skuespill. Det serveres tradisjonell mat som pongal-grøten.

Saraswati pujai feiring

Den hinduistiske høytiden Saraswati pujai feries i lys av gudinnen Saraswati (gudinnen for utdanning). På kultursenteret fremfører elevene danser og sanger som symboliserer høytiden. Det serveres i tillegg tradisjonell mat.

Juleavslutning

Den siste dagen før juleferien holdes det en julefeiring for å markere at julen nærmer seg. De yngste elevene går rundt juletreet, og i løpet av innslaget kommer det en julenisse som gir gaver til barna. Det serveres tradisjonell julemat som risgrøt.

Bharatanatyam-kurs

Bharatanatyam er en tradisjonell hinduistisk form for dans. Gjennom årene har det vært flere som har undervist Bharatanatyam, blant annet: Pamini Parvathithasan, Thanushina Tharmapalan, Thakshi Tharmapalan, Pragasjini Kohulan,  Krishni Gobinesan og Pia Reginold.

Tabla- og mridangam-kurs

Tabla og mridangam er to tradisjonelle former for tromme. Jeyarajan Rajanathan har stått ansvarlig for undervisningen.

Gitar- og keyboard-kurs

Vasuki Rangan har undervist gitar og keyboard til flere elever.

Sangeetham-kurs

Sangeetham er klassisk musikkundervisning. Mallika Nagarajah, Rameshan Devarajah og Nithula Kandasamy har tidligere undervist sangeetham.

Kulturkveld

Kulturkvelden “Andhu Vizha” er et årlig arrangement som både elever, lærere og foreldre ser frem til. Alle årstrinn får mulighet til å vise et innslag på en scene. Det kan være alt fra sang og dans til skuespill, med bakgrunn i noe de har lært det året. Bharatanatyam, tabla, mridangam, gitar, keyboard og sangeetham har tidligere vært innslag på kulturkvelden. Både andre minoriteter og nordmenn deltar på kulturkvelden, og får en opplevelse av den tamilske kulturen.

Litteratur og kilder