Arild Feldborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 10. desember 1980: Utsnitt av omtale av tildelingen av Leonardstatuetten til Arild Feldborg, som ses til venstre i bildet sammen med Einar Schanke.

Arild Helge Torbjørn Thomas Blehr Feldborg (født 18. april 1912 i Wien, død 26. oktober 1987 i Bærum) var revyforfatter, dramatiker og kringkastingsmann, en av de mest sentrale revyforfatterne og humoristene i sin tid, og også en sentral skikkelse innen radio- og fjernsynsunderholdning.

Familie

Arild Feldborg var sønn av grosserer Henry Theobald Feldborg (1883-1949) og Petra Normandine Schnitler Blehr (1886-1980), og ble gift i 1948 med overlærer, stortingsstenograf og finanssekretær Aase Refsdal (1917-2012).

Liv og virke

Arild Feldborg var født i Wien, men vokste opp i Norge. I 1934 ble han cand.oecon.

Feldborg debuterte som revyforfatter i Njårdrevyen 1927-1928, men slo gjennom på Chat Noir med visa Å i revyen Det hendte i går (1934). Visa skrev han sammen med Bias Bernhoft, hans senere hyppigste samarbeidspartner. Blant andre Feldborg skrev med var Sverre Bævre, Finn Bø, Arne Svendsen, Alf Hartmann, Arild Haga, Otto Nielsen og Alfred Næss.

Under krigen var Feldborg motstandsmann, blant annet tilknyttet de norske politistyrkene i Stockholm, som han også skrev sangtekster for. Etter krigen skrev han manus til filmen Kampen om tungtvannet (1946), og sammen med Finn Bø skrev han Norge i rødt, hvitt og blått, oppført av Lalla Carlsen i maidagene i 1945.

Arild Feldborg var tilknyttet NRKs radiounderholdning fra 1947, fra 1955 som redaksjonssekretær. Mellom 1973 og 1982 var han ved Radioteatret. Han leverte også en rekke tekster til NRKs øvrige produksjoner.

Feldborg ledet også bridgeprogrammer i radio i over 30 år, og han ga ut bøker om bridge og kryssord.

Ettermæle

Arild Feldborg er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.

Arild Feldborg ble bisatt fra Vestre Krematorium i Oslo 4. november 1987. I sin utgave 5. november 1987 omtalte Aftenposten sørgehøytideligheten (utdrag):

Mange var møtt frem for å vise forfatteren Arild Feldborg den siste ære da han ble bisatt i Vestre Krematorium i går. Norsk revyliv var representert ved noen av sine mest kjente utøvere, likedan NRK, hvor Feldborg hadde sin arbeidsplass fra like etter krigen til han gikk av for aldersgrensen i 1982. … Kringkastingssjef Bjartmar Gjerde karakteriserte Arild Feldborg som en av NRKs mest begavede og særpregede medarbeidere overhodet. … Alfred Næss talte og la ned krans på vegne av Norsk Revyforfatterforbund – Han var en uunnværlig del av revylivet i en årrekke. Han var en streng formens mester, men fylte den med humor, saftighet og et alvorlig innhold. Derfor nådde han så mange.

I 1980 mottok Feldborg Leonardstatuetten, norsk revys fremste utmerkelse. Han var også æresmedlem i Grenseloser og Kurerers forening.

Arild Feldborg er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo. Tittelen Forfatter er benyttet på gravminnet.

Kilder