Arne Stangebye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Arne Stangebye (født 1893, død 1973) var sønn av skipsreder Edvard Stangebye og Anne Helene (født Mørch). Stangebye ble født i Fredrikstad, nærmere bestemt på Trosvikstranden 16, senere flyttet han til onkelen Emil Mørch i Berggaten 23. Dette huset overtok han i 1932, og han ble boende der frem til han døde. Etter endt eksamen ved handelsgymnaset arbeidet han først ved Sellebak Brug før han ble disponent for Fredrikstad Saapefabrik.

Året etter at han overtok Berggaten 23 fra onkelen, grunnla han sammen med Tuxen Werring Borgar Margarinfabrikk A/S. Tre år senere, i 1935, ble selskapet omdannet til andelslag og det utviklet seg videre under grunnleggernes ledelse. I 1958 trakk Stangebye fra stillingen som disponent for å ta opp andre interesser. Fredrikstad by og dens historie var han meget opptatt av, og han hadde mange styreverv og andre tillitsverv i flere institusjoner og foreninger. Han var blant annet involvert i Alders Hvile, Fredrikstad og Omegns Industriforening, Fredriksstad Blad, Fredrikstad og Omegns Bank, Klubselskabet Phønix og ikke minst Fredrikstad Bymuseum. Et av resultatene av hans interesse for Fredrikstads historie var en samling av dokumenter, malerier, tegninger og fotografier (postkort) som ble testamentert til byens museum. Denne samlingen er idag kjent som Arne Stangebyes samlinger.

Stangebye ble for hans innsats for byen tildelt Fredrikstad kommunes æresstipendium og i 1963 ble han hedret med Kongens fortjenestmedalje i gull.

Spor i navn

Fem år etter hans død ble sentrumsgaten Mellomgaten omdøpt til Arne Stangebyes gate. Det er en tverrgate østover fra Nygaardsgaten som krysser Torbjørnsgate og fortsetter oppover Apenesfjellet frem til Elias Kræmmers gate. Den første delen, frem til Torbjørnsgate er en gågate med et grøntanlegg der Per Palle Storms byste av Stangebye er plassert sammen med Solweyg W. Schafferers «Gutt med trillebår». I denne delen av gaten ligger butikker og bedrifter, mens bolighus dominerer den øvre delen.

Kilder

Litteratur

  • Grønvold, Line Monica: «Arne Stangeby - Fredrikstadpatriot og billedsamler», MindreAlv VII, Fredrikstad 1999

Eksterne lenker