Artilleriets kontorbygning

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen, før ombyggingen i 2006 til hovedinngang for Forsvarets ledelsesbygg.
Foto: Harald Moberg (ca 1975).

Artilleriets kontorbygningAkershus festning, bygning 0053, ble oppført i to etasjer i 1891 som kontorbygning med 14 kontorer for Verkstedsbygningen, arkitekt var Ove Ekman. Fra 1910 var den kontorbygning for Generalinspektøren for feltartilleriet.

Dagens bruk

Bygningen ble fullstendig ombygget innvendig i 2004-2006 etter at den etter diskusjon ble bevart på stedet og gjort til hovedinngang for Forsvarets ledelsesbygg og bygget sammen med det nye kontorbygget og ved dette knyttet til nabobygningene Verkstedsbygningen og Skolebygningen som også går inn i det nye bygningskomplekset.

Bygningen

Bygget er i upusset rød tegl med hjørnekvadere utført i murpuss og framstår som en tidstypisk bygning i historisme med preg av nyrenessanse og med et godt bevart eksteriør, mens det interiørmessig er fullstendig ombygget i flere ganger. I 2003 ga Riksantikvaren tillatelse til at innvendige vegger og sekundærhimlinger ble revet.

Bygningen har to etasjer med kjeller. Denne står på fundamenter og grunnmur av bruddstein og grunnmuren har sokkelgesims av hugget granitt. Kjellergulvet er støpt på knust stein og fliselagt. I 2004 ble bjelkelaget mellom kjeller og første etasje fjernet fullstendig.

Bygningen har en bærende teglsteinskonstruksjon og trebjelkelag. Veggene er fuget teglsteinsmur med hjørnekvader og med profilert gesims i tegl Bygningen har valmtak som er tekket med enkeltkrum tegltakstein og en teglsteinspiper.

Bygningshistorie

I 1910 ble bygningen ominnredet til kontorer for Generalinspektøren for feltartilleriet, og fikk blant annet ny trapp. Også i 1917 var det en del ominnredningsarbeider i bygningen og i 1936 ble satt satt opp et hvelv i kjelleren.

I 1958 ble det gjort nye om ominnredninger i etasjene og kontorinnredninger på loftet, og bygninigen ble pusset opp i 1996 og tatt i bruk som kontorer for frivillige organisasjoner.

Forsvarets ledelsesbygg

Fra bygningskomplekset Forsvarets ledelsesbygg tatt fra ytre vakt over den indre plassen, med Verkstedsbygningen til venstre, Skolebygningen til høyre og Artilleriets kontorbygning midt imot med hovedinngangen og forbindelsebygget som er en del av det nye kontorbygget på hver side.
Foto: Nils Petter Dale (2006).

Vedtaket i 2002 om at bygningen skulle gå inn i det nye ledelsesbygg for Forsvarets nye integrerte ledelse medførte for denne bygningens del at det ble vanskelig å finne en god løsning på ivaretakelsen og gi bygningen en god bruk i forhold til inngang og kommunikasjon i hele anlegget. Bygningen ble også vurdert til å ha beskjedne arkitektoniske kvaliteter. Det ble derfor av arkitetene foreslått at bygningen skulle rives, eller eventuelt flyttes, men dette møtte motstand fra vernemyndighetene.

Etter en lengre prosess ble det bestemt at bygningen skulle bevares på stedet, men at den fremste verdien av dette var plasseringen og at det ble akseptert store arkitektoniske inngrep uten at denne verdien ble forringet. Dette la grunnlaget for at bygningen kunne ble hovedinngangsparti for hele det nye bygningskomplekset. For å få til en trappefri adkomst fra de andre bygningene ble gulvet gravd ut og senket med rundt en meter. Også de innvendige bæreveggene ble fjernet og overetasjen holdes av en stor langsgående limtrebjelke støttet av kraftige, A-formede «bukker» i tre.

Det nye kontorbygget ble koblet til denne bygningen, samt Skolebygningen og Verkstedbygningen med et mellombygg som slutter inn mot de andre bygningens sørvegger. Disse forbindelsene går over to etasjer, og har tidligere vindusåpninger som dører.

Fredning

Bygningen eksteriør ble forskriftsfredet i henhold til Kulturminneloven 17. desember 2014.

Kilder


Koordinater: 59.90602° N 10.74226° Ø