Asker rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Asker rådhus ligger fremdeles i landlige omgivelser til tross for utbyggingen i området omkring.
Foto: Karl Braanaas (2008).
Asker rådhus regnes som et av arkitektene Lund og Slaattos hovedverker.
Foto: Ukjent / Budstikka

Asker rådhus, Knud Askers vei 25, er sete for Asker kommunes styrende organer og en rekke kommunale kontorer. Bygget er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto, ferdigstilt i 1963, og regnes som et av arkitektenes hovedverker ved siden av Veritas' hovedkontor på Høvik.

Rådhuset er bygd i betong i en typisk strukturalistisk stil, med flate tak og etasjene markert som horisontale bånd. Bygget består av tre avklarte deler, hvor den høyreiste administrasjonsblokken binder de to lave fløyene sammen. Rådhuset ble tildelt Betongtavlen i 1964. Femti år senere er interiøret i Asker rådhus ganske intakt; møbler, lamper, tekstiler og tepper står slik de gjorde da bygningen ble tatt i bruk. Dette er bakgrunnen for at scener fra TV-serien Lykkeland, med handling fra slutten av 1960-tallet, ble spilt inn i Asker rådhus.[1]

I 2016 ble det vedtatt at Røyken og Hurum kommuner skulle innlemmes i Asker kommune, og at rådhuset i den nye kommunen fortsatt skulle ligge i Asker.

Utsmykning

Rådhuset er rikt utsmykket med både faste kunstverk og skiftende utstillinger av verker fra kommunens omfattende kunstsamling. Synnøve Anker Aurdals teppe i vestibylen er blant de kunstverkene som har prydet rådhuset siden åpningen i 1963, likeledes Rolf Nesch' materialbilde og Otto Valstads maleri Hvalstaddalen, som han forærte til Asker kommune. Rådhuset har også malerier av Gustav Wentzel, Frits Thaulow og Harald Sohlberg.

Blant Asker-kunstnere som er representert i rådhuset, er Arne Malmedal, Bjørn Carlsen, Bjørn Ransve, Ida Lorentzen og Ulf Nilsen.

Galleri

Referanser

Videre lesing


Koordinater: 59.8370862° N 10.4362121° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Asker rådhus er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.