Balaklava i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Balaklava
Balaklava.jpg
Bygningsdata
Byggeår: 1783
Første eier: Peter Bull
Andre eier: Andreas Bull
Materiale: tømmer
Formål: bolig
Adresse: Færgeportgaten 39b
By: Gamle Fredrikstad
Kommune: Fredrikstad
Fylke: Østfold
Annet: Har tjent som apotek

Balaklava er en bygård som ligger i Færgeportgaten 39b i det fjortende kvartalet i Gamlebyen i Fredrikstad. Huset ble oppført av kjøpmann Peter Bull i 1783 som bolig for sønnen Andreas og hans familie. Gården tjente som kjøpmannsgård frem til 1875 da det ble omgjort til hotell. Det fikk navnet «Balaklava», et navn som senere har blitt hengende igjen på gården.

På begynnelsen av 1900-tallet ble gården innredet til apotek, da Svaneapoteket flyttet fra lokalene i Toldbodgaten. Apoteket lå her helt til nedleggelsen i 1971. Etter restaurering overtok Kulturselskapet Balaklava gården. Det ble holdt utstillinger i gården, og senere ble det innredet rom for utleie, «Balaklava Gjesteværelser». Bygningen er en en-etasjes trebygning med et høyt mansardtak, typisk for 1700-tallet. Vinduene stammer fra 1870-tallet. De opprinnelige vinduene var smårutete.

Folklore

Balaklava er et hus med en spesiell historie, men er også et hus med mange rare historier. Spøkelser og rømte fanger hører til folkloren her.

Navnet Balaklava kan synes merkelig i Gamlebyen. Stedet Balaklava ligger på Krim-halvøya og var åsted for et berømt slag under Krimkrigen i 1854. En historie vil ha det til at navnet Balaklava har sin opprinnelse fra den gang det var skikkelig slagsmål utenfor. Noen soldater som hadde vært i krigen på Krim sa at det var som å se slaget ved Balaklava. Siden har huset hatt navnet.

Det sies at det spøker på Balaklava, uten at vi vet sikkert hvem som går igjen på loftene (det er loft i to etasjer). På topploftet er det en stor mørk flekk på gulvet. Den kom dit da apotekeren Møldrup hengte seg der, og det sies at han går igjen, særlig om høsten kan man høre ham.

Det går også en historie om en morder og en snill hushjelp: En fange hadde rømt fra Slaveriet (fengselet) i byen. Mannen, som angivelig var en morder hadde tatt seg inn i huset og gjemt seg på et av loftene (huset har to etasjer med loft). Alle visste om denne rømte fangen, men han ble ikke fakket denne dagen. En hushjelp som hadde gått på loftet fikk fingrene borti det strie, buskete håret. Hun forsto nok straks hva dette var, for hun utbrøt: «Ja her ligger der masse garn. Her må jeg se å få ryddet en dag.» Om natten rømte fangen videre.

Galleri

Kilder

  • Fredrikstad byleksikon
  • Bevaringsplan 1969


Koordinater: 59.20456° N 10.95375° Ø