Balsfjord kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Balsfjord kommune
1933 Balsfjord komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5422
Fylke Troms og Finnmark
Kommunesenter Storsteinnes
Areal 1550.49  km²
Areal land 1496.96  km²
Areal vann 53.53  km²
Folketall 5 653 (2018)
Sammenslåing(er) 1964
Nettside Nettside

Balsfjord kommune i Troms og Finnmark fylke (før 2020 i Troms) består av landet på begge sider av Balsfjorden, inklusive det meste av Malangshalvøya (mellom Malangen og Balsfjorden). Kommunen strekker seg om lag 25 km fra fjordbotnen mot sørøst inn i landet, nesten til Sverige.

I 1964 ble tidligere Balsfjord kommune (unntatt områdene Skogli og Elvebakken) og Malangen kommune (unntatt området Navaren/Målsnes) slått sammen. To år seinere ble Sørelvmo overført til Målselv kommune.

Etter andre verdenskrig har Balsfjord hatt befolkningsnedgang. Det største tettstedet er kommunesenteret Storsteinnes, mens Nordkjosbotn også har hatt vekst. I 2012 flytta Macks Ølbryggeri produksjonen fra Tromsø til Nordkjosbotn.

Balsfjord er ei av de beste jordbruksbygdene i Troms. Ingen av de andre kommunene her har så mye dyrka mark, og jorda ligger solvendt og lunt til. Balsfjord er også Norge største geitkommune, blant annet kjent for produksjonen av balsfjordost. Kommunevåpenet har en gullfarga plog mot en rød bakgrunn, og er et symbol på jordbruket i bygda.

Ishavsskipperen Morten Edvard Isaksen (1851-1936) ble født i Balsfjord.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!