Benjamin Isachsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
I 1910 bodde fem år gamle Benjamin Isachsen med foreldre og sju søsken i denne bygården fra 1889 med adresse Ullevålsveien 11 i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Benjamin Isachsen (født 25. april 1905 i Oslo, død 15. januar 1943 i Auschwitz) var gårdsarbeider i Nordre Høland.

Han var sønn av Bernhard Isachsen (f. 1879) og Wilhelmina Isachsen f. Bernstein (f. 1876). I folketellinga 1910 finner vi familien, som besto av foreldrene og åtte barn inkludert Benjamin, i Ullevålsveien 11 i Kristiania.[1]

Den 2. november 1942 ble Isachsen arrestert under jødeaksjonen. Han var på det tidspunkt gårdsarbeider hos Anton B. NilsenBjørkelangen. Isachsen hade blitt glemt under den store arrestasjonsbølgen 26. oktober, men den 2. november fikk den konstituerte lensmannen i Høland telefonisk beskjed om å pågripe ham og å beslaglegge hans eiendeler. I beslagsskjemaet er det oppført 26 kroner og 15 øre; andre eiendeler hadde han ikke. Han hadde vært i jobb hos Anton B. Nilsen i fire år, og Nilsen beklaget seg til lensmannen over å miste ham. I lensmannens rapport står det at han var fortvilt fordi det ville bli vanskelig å finne noen ny gårdsarbeider. Men i et brev Nilsen skrev til lensmannen dagen etter går det fram at det var mer enn praktiske hensyn som lå bak protesten. Han forteller at Isachsen hadde et mentalt nivå som en ti- eller elleveåring, og hadde fått behandling for nerveproblemer. Han skal ha blitt behandla dårlig på andre gårder, men Nilsen fant ut at med rolig behandling og godt stell ble han mye bedre. Han var redd for at arrestasjonen kunne utløse en forverring i tilstanden, og ba om at han ble løslatt. Nilsen tilbød seg til og med å selv ha daglig meldeplikt sammen med Isachsen.[2]

Isachsen ble sendt til Auschwitz med D/S «Donau». Der ble han først satt i arbeid, men allerede den 15. januar 1943 døde han av påkjenningene.

Det er lagt ned snublesten til minne om ham ved Rådhusveien 3 på Bjørkelangen.

Referanser

  1. Benjamin Isachsen i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.
  2. Bruland 2017: 248.

Litteratur


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Benjamin Isachsen inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.