Beredskapssenteret på Taraldrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Beredskapssenteret på Taraldrud. Bilde med kart fra regjeringen.no.

Beredskapssenteret på Taraldrud (PNB) ligger på Taraldrud i Nordre Follo kommune. Taraldrud ligger nordvest i det som den gang senteret ble vedtatt het Ski kommune, på grensa mot det som den gang het Oppegård kommune i vest, ca. 800 meter fra boområdene Tårnåsen, Hellerasten, Ødegården, Fløysbonn og Sofiemyr. Kommunegrensa mot Oslo ligger ca. 700 meter mot nord, der bydel Søndre Nordstrand og boområdet Bjørndal ligger. Hele planområdet ligger i Sørmarka, men ble tatt ut av Marka for å kunne bygge beredskapssenteret.

Statsminister Erna Solberg la ned grunnstein for beredskapssenteret tirsdag 21. august 2018 kl. 13.30. Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara deltok også på arrangementet. Beredskapssenteret ble overtatt av Oslo politidistrikt 1. september 2020, og vil være i full drift i løpet av 2020.

Politiets nasjonale beredskapssenter skal dekke behovet for bedre treningsfasiliteter og nødvendige lokaler for

  • beredskapstroppen
  • bombegruppa
  • krise- og gisselforhandlerne
  • politiets helikoptertjeneste

Andre nasjonale beredskapsressurser skal kunne benytte senteret til trening. Beredskapssenteret skal også legge til rette for bedre fagutvikling og samtrening med blant annet innsatspersonell.

Målet for senteret er at det skal effektivt legge til rette for å forebygge, avverge, håndtere og normalisere ekstraordinære hendelser og kriser og skape trygghet for befolkningen. Det skal gi rask, effektiv og sikker innsats fra beredskapsressursene.

Bakgrunn

Nytt beredskapssenter og en bedre helikoptertjeneste var blant to av anbefalingene i 22. juli-kommisjonens rapport, som kom i 2012.

Kommisjonens anbefalinger nr. 18 og 19 var som følger:

18. Planene om et senter for politiets nasjonale beredskapsressurser bør gjennomføres.

19. Det må etableres en robust politihelikoptertjeneste i Oslo politidistrikt, og det må etableres samarbeidsordninger som sikrer politiet transportkapasitet i andre deler av landet. Politihelikopterets kapasitet og rolle i skarpe situasjoner må avklares. Dette følges opp av Justis- og beredskapsdepartementet i Stortingsmelding 29 (2011–2012)

Samfunnssikkerhet: Det er viktig for responstiden at de mest operative beredskapsstyrkene sikres fasiliteter som gir bedre ressursutnytting, raskere utrykningstid og bedre treningsmuligheter. Regjeringen prioriterer derfor arbeidet med å etablere et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo. Det tas sikte på å samle politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt. Etablering av et slikt senter vil, i tillegg til å sikre en hurtig responstid, bidra til at viktige beredskapsressurser ses i sammenheng samtidig som det tilrettelegges for videreutvikling av et beredskapsfaglig kompetansemiljø.

I august 2012 meldte regjeringa Stoltenberg II at jernbanens tomt på Alnabru i Oslo skulle stilles til disposisjon for et nytt nasjonalt beredskapssenter for politiet.

Da Solberg I-regjeringa overtok høsten 2013 var prosjektet om et beredskapssenter på Alnabru fremdeles umodent og ikke ferdig utreda. For å holde god framdrift konkluderte regjeringa med at skisseprosjektering for nytt beredskapssenter på Alnabru skulle igangsettes i tråd med forslaget til byggeprogram. Parallelt ble det utarbeida en konseptvalgutredning for blant annet å unngå forsinkelser dersom tomta på Alnabru skulle vise seg å være uegna. Stortinget slutta seg til en slik framgangsmåte.

Konseptvalgutredninga gjennomgikk ekstern kvalitetssikring, som blant annet viste at tomta på Alnabru hadde en rekke begrensninger, herunder:

  • Dyre sikringstiltak på grunn av jernbanespor og trafikk i umiddelbar nærhet
  • Liten tomtestørrelse, noe som gjør det vanskelig å få til arealeffektive løsninger, og nærmest ingen ekspansjonsmuligheter for framtida
  • Langt ned til fast fjell, noe som krever omfattende pelearbeid
  • Støyutfordringer, noe som dels vil føre til store investeringer i støyskjerming, og dels vil det måtte legges betydelig begrensning på treningsmulighetene med helikopter
  • Nærmest ingen muligheter for utendørs trening, slik at mye tid fortsatt vil måtte gå med på reise til/fra egnede treningsfasiliteter (Rena). Dette gjør det også vanskeligere å få til egna beredskapsordning

Konseptvalgutredninga og KS1-rapporten dokumenterte at et beredskapssenter på Grønmo eller Taraldrud ville bli rimeligere, ha bedre funksjonalitet og også gi bedre muligheter for samtrening med politiets øvrige beredskapsressurser. Dette var forhold som er svært viktig for å skape et kompetansesenter som forbedrer beredskapen i hele landet.

Planområdet

Hele planområdet ligger i Marka og omfatter to delområder som ligger på hver sin side av E6. Samlet areal er ca. 720 dekar, der området vest for E6 er ca. 385 dekar og området øst for E6 er ca. 335 dekar.

Senterets bygningsmasse er på 33.000 m2, med mulighet for seinere utvidelse på inntil 12.000 m2. Det er både utendørs og innendørs treningsfasiliteter og helikopterdrift.

Helikopterplassen er plassert på en høytliggende del på tomta, parallelt med E6. I det fallende terrenget ned mot Snipetjern ligger hangarer og hovedbygg. Tre helikoptre av typen AW169 skal operere fra beredskapssenteret. Dette er helikoptre med transportkapasitet til 6 personer i tillegg til pilot og navigatør, så de er vesentlig større og mer støyende enn de gamle helikoptrene av type EC135.

Beredskapssenteret har SIBO-landsby (strid i bebygd område), hvor det vil bli trent utendørs med eksplosiver og håndvåpen. I tillegg til én innendørs skytebane er det 3 utendørs skytebaner, på hhv. 50, 100 og 200 meter. Det er satt en tidsbegrensning på støyende aktiviteter fra eksplosiver og skytevåpen, slik at disse kun kan foregå i tidsrommet 07-19 på hverdager hele året, samt til klokken 23 én dag i måneden. Det er også satt et tak på ca. 3 millioner skudd fra håndvåpen pr. år. Det er estimert at omtrent 2/3 av skuddene vil bli avfyrt utendørs, noe som vil gi et gjennomsnitt på 8000 skudd utendørs hver hverdag, eller 11 skudd i minuttet, hvis hele den tillatte kvoten fordeles over hele det tillatte tidsrommet.

Hovedatkomsten til beredskapssenteret er fra rundkjøring ved Taraldrudkrysset, og ligger 800 meter fra boligområder i tidligere Oppegård. Det er også etablert en utrykningsvei fra senterets nordøstre side, over E6 og bak Taraldrud trafikkstasjon.

Skanska fikk oppdraget med å bygge senteret.

Krav fra Oppegård kommune

Oppegård kommunes formannskap behandlet kommunens høringsuttalelse for politiets nye beredskapssenter for Taraldrud. Enstemmig vedtok lokalpolitikerne en rekke punkter som nå sendes til justis- og beredskapsdepartementet.

Unisont Ordfører Thomas Sjøvold (H) forteller om et unisont formannskap, som var klare på en kravliste overfor departementet på flere punkter som er viktige for Oppegård kommune i forbindelse med bygginga av beredskapssenteret.

Hovedpunktet er at vi må gjøre noe med støyen, sa han. Diskusjonen om lokasjon er over, men vi mener det helt klart er mulig å gjøre noe med støyen og tiltak for dette. Det er snakk om et pengespørsmål, og det er dét som er budskapet vårt, sa Sjøvold.

Protokollen fra formannskapsmøtet viser følgende punkter

  • Planforslaget for Politiets nasjonale beredskapssenter som er lagt ut på høring, bør ikke godkjennes.
  • Planforslaget ivaretar ikke gjeldende støygrenser i kommuneplanene til Oppegård og Ski.
  • Planforslaget vil føre til at mange av Oppegårds innbyggere blir plaget av støy og at nærfriluftsområder blir sterkt forringet.
  • Det mangler vurderinger på hvordan mennesker kan bli plaget av skyte- og sprengningsstøy over lang tid.
  • Støyberegninger viser at 2 skoler og 4 barnehager i Oppegård kommune vil ligge innenfor gul støysone, med kommunens støygrenser lagt til grunn.
  • Det er stor usikkerhet rundt de framlagte støysonene i planforslaget. Sprengningstøy og bruk av flashbangs/øvelsesgranater mangler egnete støygrenser og beregningsmetoder og vil ikke dempes i nevneverdig grad av voller, konstruksjoner eller bygninger.
  • Politiets nasjonale beredskapssenter er et rent bilbasert anlegg uten foreslåtte tiltak som kan knytte senteret til offentlig transport, eller tilrettelegge for gående og syklende.
  • Oppegård kommune slutter seg til uttalelsen fra Østfold fylkeskommune om å flytte helikopterdelen av politiets nasjonale beredskapssenter til Rygge flystasjon, og kun etablere en enkel landingsplass for helikopter på Taraldrud. Forslaget må utredes grundigere

Oppegård kommune ber om at

  • Kommuneplanens støygrenser legges til grunn i planforslaget. Ingen boliger, skoler eller barnehager skal utsettes for støynivåer over støygrensene i kommuneplanene for Oppegård og Ski.
  • Støyen fra senteret må reduseres og begrenses vesentlig i tid, mengde og antall støykilder.
  • Dersom støynivåene overstiger kommuneplanens støygrenser, må utendørs skyteanlegg bygges inn.
  • Det må ikke tillates strid i bebygde områder (SIBO), sprengningsøvelser og bruk av flashbangs/øvelsesgranater på Taraldrud før det er utarbeidet beregnings- og støyskjermingsmetoder som Oppegård, Ski og Oslo kommune kan akseptere.
  • Det må utarbeides og legges fram: Nye støysonekart for alle støykilder i henhold til kommuneplanens støygrenser.
  • Vurderinger rundt hvordan langvarige eksponering for skyte- og sprengningsstøy påvirker mennesker, spesielt barn og unge.
  • Vurdringer som viser eventuelle samfunnsøkonomiske kostnader og konsekvenser av at mange mennesker blir plaget av støy i lang tid.
  • En vurdering av maksimalt støynivå fra helikopter i friluftsområdene.
  • Dokumentasjon på hvor mye de nye helikoptrene støyer, da dette er avgjørende for å få riktig angivelse av støyutbredelsen
  • Det må legges føringer i planbestemmelsene på bruk av inn- og utflygingstraseer utenom utrykninger.
  • Planforslaget må tilrettelegge for bruk av offentlig transport, gange og sykkel.
  • Friluftsbro over adkomsten fra Taraldrudkrysset må være etablert før hovedanleggsarbeidet er satt i gang.
  • Offentlig gang- og sykkelvei med lyssetting ved siden av Fløisbonnveien må opparbeides før hovedanleggsarbeidet settes i gang. Fløisbonnveien er den nærmeste veien fra beredskapssenteret til offentlig kommunikasjon.
  • Parkeringsplassen for besøkende til senteret må kunne brukes som utfartsparkeringsplass på kvelder etter 17:00 og i helgene.
  • For å ivareta sikkerheten og som et kompenserende tiltak for friluftslivets bør planområdet utvides til også å omfatte arealer sør for Taraldrudveien, hvor det i dag foreligger planer om annen aktivitet
  • Det mangler konkrete kompenserende tiltak for barn og unge og friluftslivet.
  • Forslagstiller må forplikte seg til et samarbeid om økonomisk bistand til realisering av lysløypeprosjektet til Oppegård kommune.
  • Forslagstiller må forplikte seg til å opparbeide skitrasé med belysning ved siden av Fløisbonnveien.
  • Forslagstiller må forplikte seg til å opparbeide flere kompenserende tiltak for barn i nærområdene. Tiltakene skal utformes i samarbeid med barn fra lokale skoler og barnehager.

Taraldrud gård

Taraldrud gård skal rives i dette byggeprosjektet. Men tre bygninger skal bevares og flyttes til Follo Museum.

Stopp støyen

FAU ved Tårnåsen og Hellerasten skole og Bjørndal Boligsammenslutning tok initiativet til Stopp Støyen-aksjonen. De ville ikke at skuddsalver fra det nye beredskapssenteret skal prege friminuttene i skolegården. Deres krav var enkle: De var for beredskapssenter på Taraldrud, men mot støy. Skytebaner må bygges inn, og helikoptertjenesten må flyttes til Rygge.

Kilder